In de rubriek De fakkel van Koksijde draagt een inwoner het woord over aan iemand anders. De enige voorwaarde is dat hij of zij een directe link moet hebben met Koksijde. Christopher Loose kreeg de fakkel in juni en gaf die door aan Romeo Glorie.

Tij-dingen: Leg eens kort uit wie je bent, wat je doet en waar je vandaan komt.
Romeo Glorie:
"Ik woon al van kindsbeen af in Oostduinkerke. Mijn ouders, die afkomstig zijn uit Bulskamp (mama) en Woesten (papa), kochten er een vissershuisje dat ze verbouwden. Ik liep eerst school in Veurne, voor ik verhuisde naar de sportschool in Meulebeke waar ik mijn vrouw leerde kennen. Ik studeerde daarna Bedrijfsbeheer−Marketing in Brugge. Sinds mijn zeventiende ben ik al samen met mijn vrouw Sofie Bultynck, zij is de dochter van de toenmalige uitbaters van TC Tip-top in Oostduinkerke en is sportleerkracht in de Gemeentelijke Basisschool van Koksijde. Wij hebben twee zonen: Tristan en Winston. Tristan studeert Handelswetenschappen aan de UGent en zit ondertussen in zijn vierde jaar. Winston start in zijn eerste jaar Fysica en Sterrenkunde, ook in Gent. Eind jaren 90 kochten we een villa uit 1934 die werenoveerden en ombouwden tot ons plekje. Een plek waar we nooit van plan zijn om uit weg te trekken. Ik heb een eigen bedrijf Marreti nv in internationale handel op het industriepark in Veurne, waarmee ik technische producten lever aan industriële bedrijven. Wat houdt dat precies in? Vooral containers importeren uit het Verre Oosten of stukken op maat die geproduceerd worden door mijn Europese partners en leveren van metaalconstructies in eigen beheer."

Romeo Glorie

T-d: Wat doe je om tot rust te komen?
Romeo:
"Duursporten. Al tien jaar lang ben ik intensief bezig met triatlon, trailrunnen, mountainbiken en hiken (sportieve lange trektochten door de natuur, red.). Ideaal om mijn extra energie kwijt te raken. (glimlacht) Ondertussen liep ik al dertig marathons, elf full ironman triatlons waaronder het WK in Hawaii in 2013 en nog een heel pak kwart- en halve triatlons. Te veel om op te noemen eigenlijk.In 2016 liep ik samen met twee vrienden de Marathon des Sables, wat voor mij de mooiste sportieve ervaring ooit is. Tot nu toe.Ik wil mijn passie delen en daarom ben ik voorzitter van triatlonclub Midlon in Middelkerke en heb ik samen met Wim Fierens en Jeffrey Taveirne een vzw opgericht waarmee we duursportwedstrijden organiseren: Sandman Events vzw. Zo organiseren wij de Mountainbike beach race in Oostduinkerke en de kwarttriatlon van Veurne, de kwarttriatlon van Oostduinkerke staat ook nog op ons programma. Vroeger organiseerden wij de Promenade Run in Koksijde en tal van andere events aan de kust om onze passie te promoten Bekijk gerust onze website www.sandmanevents.be."

T-d: Heb je nog andere hobby’s of passies?
Romeo:
"Met de motor rijden of sleutelen aan mijn oldtimer, als ik tijd heb. Samen met mijn gezin op reis gaan, staat ook altijd bovenaan mijn verlanglijstje."

In 2016 liep ik samen met twee vrienden de Marathon des Sables: mijn mooiste sportieve ervaring ooit

T-d: Genieten: wat is dat voor jou? 
Romeo:
"Samen met mijn gezin en vrienden plezier maken. En mijn passies delen met gelijkgestemden."

T-d: Wat maakt onze gemeente uniek? 
Romeo:
"Koksijde en dan voor mij Oostduinkerke is een gemeente waar ik mij thuis voel, ik ken bijna alle hoekjes en kantjes door al die uren al lopend de duinen en wijkjes te doorkruisen. Van mooie oude villa’s tot moderne nieuwe parels. Het is een topgemeente."

T-d: Ooit al overwogen om ergens anders te wonen of te verhuizen? 
Romeo:
"Geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt om een andere thuis te zoeken. Ik ben gelukkig waar ik ben."

T-d: Wat vind je de belangrijkste gebeurtenis, evolutie of trend van de laatste jaren?
Romeo:
"Er is sowieso veel veranderd, vooral de laatste jaren, maar als ik dan naar de gemeente zelf kijk dan vind ik het spijtig dat de vele mooie natuurgebieden werden afgesloten. Plekken waar we als kind konden spelen en in de jaren 90 mountainbiken. Vandaag wordt alles met draad afgezet worden en dat is natuurlijk niet de schuld van de gemeente. Het blijft toch een doorn in mijn oog dat alles te veel in regeltjes wordt gegoten en dat we te geciviliseerd raken. Dan heb je ook nog de verzuring van de mensen die te weinig van elkaar verdragen, een beetje in de hand gewerkt door de veroudering van de bevolking. Dat neemt niet weg dat er veel mooie projecten zijn in Koksijde, denk maar aan Koksijde Golf ter Hille en het gemeentehuis."

De zonsondergang voor je, dat blijft één van de mooiste en spectaculairste taferelen in onze gemeente.

T-d: Neem ons eens mee naar je favoriete plek in onze gemeente.
Romeo:
"Hoe cliché het ook is: een warme nazomeravond op het strand ter hoogte van Duinpark op de duinenkam met de zonsondergang voor je. Dat blijft één van de mooiste en spectaculairste taferelen in onze gemeente."

T-d: Voor welke boeken, films, muziek of sportprestaties ga je graag zitten? 
Romeo:
"Een boekenwurm ben ik niet echt. Qua films hou ik van actie en scifi. Ik volg vooral de koers op tv, voetbal is minder aan mij besteed."

T-d: Waar droom je nog van? 
Romeo:
"Op sportief vlak heb ik de meeste van mijn dromen bereikt, maar ik zou graag mijn kennis en ervaringen doorgeven aan mijn kinderen en dan misschien later aan mijn kleinkinderen. Blijven stilstaan na de verwezenlijking van een droom is geen optie, elk jaar komen er nieuwe dromen en doelen bij. Blijven doen wat we willen doen, is voor mij eigenlijk wel het belangrijkste. En ik droom er vooral van om samen met mijn vrouw oud te worden in Oostduinkerke en samen onze dromen waar te maken."

T-d: Tot slot. Wie krijgt De fakkel van Koksijde van jou en waarom? 
Romeo:
"Ik nomineer Tom Vandenbussche. Tom woont in Sint-Idesbald en is in de laatste jaren een goeie vriend geworden met gelijklopende interesses in sport en mooie dingen. Tom is neus-, keel- en oorarts in AZ west. We hebben in juli samen met onze partners de GR20 in Corsica gewandeld en ook daar is weer gebleken dat Tom een clevere gast is, down to earth met veel humor."