Spinnen zijn stil, onopvallend en mysterieus. Veel mensen zijn verschrikt voor achtpotigen. Onbekend is onbemind?

Ontdek welke spinnensoorten het meest voorkomen in België. En welke zeldzame spinnensoorten hen vergezellen.

De meningen over spinnen zijn verdeeld, maar eigenlijk zijn het nuttige beestjes. Ze ruimen ongewenste insecten zoals muggen op. En onthoud: spinnen vallen alleen aan als ze zich bedreigd voelen en bijten doen ze zelden.

Huisspinnen

Huisspinnen komen vaak voor, maar zijn volkomen ongevaarlijk. Zet een stapje dichterbij en de kans is groot dat ze van je weglopen. De meest voorkomende huisspinnen zijn de grijze huisspin (Tegenaria domestica), de gewone huisspin (Eratigena atrica) en de grote huisspin (Tegenaria parietina). Ze zijn licht- tot donkerbruin van kleur en meten tussen 6 en 20 mm. (tot 6 cm. inclusief poten voor de allergrootste exemplaren).

Huisspinnen leven graag onder de mensen en hebben een voorkeur voor bepaalde kamers in huis. De grijze huisspin zal je vooral tegenkomen in de woonkamer of slaapkamer terwijl de gewone huisspin liever in vochtige ruimtes zoals een badkamer of kelder vertoeft.

De grote trilspin

Zijn naam doet misschien geen belletje rinkelen, maar je hebt deze spin met dunne poten zeker al gezien. De grote trilspin verschuilt zich graag in donkere hoeken zoals kelders en zolders. Hij houdt ervan urenlang stil te blijven zitten in zijn web om zijn prooi te verrassen. Hij wikkelt zijn prooi in spinnendraad die vervolgens geen kant meer op kan.

De grote trilspin valt ook andere spinnen zoals huisspinnen en insecten aan met een doeltreffend gif, dat gelukkig niet gevaarlijk is voor mensen. Wanneer hij zich bedreigd voelt, laat hij zijn web trillen om te verwarren in de hoop dat ze terugkeren.

De kruisspin

Deze middelgrote spin herken je uit de duizend: het elegante, witte kruispatroon is kenmerkend voor de kruisspin. Is zijn web kapot? Dan begint deze harde werker meteen aan een splinternieuw web in plaats van het te herstellen. De kruisspin leeft in tuinen waar hij insecten vangt. Het vrouwtje is groter dan het mannetje en ongeveer 2 cm. lang. Hoewel kruisspinnen kunnen bijten, is er geen enkele reden om bang te zijn want hun beet is totaal ongevaarlijk.

Insecten die verstrikt raken in zijn web, maken geen schijn van kans. De kruisspin doodt zijn prooien meestal meteen, maar gevaarlijke prooien, zoals wespen, zal de kruisspin eerst inwikkelen in spinrag vooraleer hij de dodelijke beet toedient.

De wespspin of tijgerspin

Zijn zwart-geel gestreepte achterlijf laat niets aan je verbeelding over. Het uiterlijk van de wespspin, ook wel tijgerspin genoemd, doet heel erg denken aan een wesp of hoornaar. Vandaar ook zijn naam. De wespspin is een geduchte jager die dol is op sprinkhanen en libellen. Ook mannelijke spinnen vallen soms ten prooi. Net zoals de bidsprinkhaan is de vrouwelijke wespspin namelijk een kannibaal die haar partner na de paring opeet. In een poging om toch zo snel mogelijk te ontsnappen laat het mannetje zijn voortplantingsorgaan achter in het lichaam van het vrouwtje.

Wespspinnen zijn afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. Sinds het einde van de 20e eeuw zijn ze aanwezig in heel Europa.

Springspinnen

Deze familie van spinnen staat erom bekend hun prooi te bespringen. Ze jagen op zicht en kunnen als geen ander bewegingen waarnemen dankzij hun bewegende ogen. Je kan hun ogen vergelijken met de zoomlens van een camera. Springspinnen kunnen zelfs kleuren onderscheiden (ook ultraviolet).

Springspinnen weven geen web. Hun uitstekend gezichtsvermogen en gespierde poten zijn voldoende voor de jacht. Dat doen ze vooral in openlucht, op zonnige muren en palen.

Kogelspinnen

Deze wereldwijd verspreide familie van spinnen telt zo’n 58 soorten in België en Nederland. Wereldwijd zijn dat er 2.532. Fans van Spider-Man kennen de grote steatoda (Steatoda grossa) vast wel. Het is zij die Peter Parker zijn speciale krachten geeft. Wij krijgen niet dezelfde superkrachten of andere klachten als deze spin ons bijt, want de beet is ongevaarlijk.

Dat in grote tegenstelling tot haar nicht: de Zwarte Weduwe. Een ander familielid, de koffieboonspin, werd in 2018 verkozen tot Spin van het Jaar in Europa. ​