Vaccinatiecentrum Furnevent heeft er een drukke zomer opzitten. Bijna nergens denderde de vaccinatietrein zo snel als in Koksijde. Dat is deels dankzij Hélène Ingels, zij is sinds dit voorjaar werkzaam als centrumleider van het vaccinatiecentrum.

Tij-dingen: Wat houdt jouw functie in?

Hélène Ingels: “Ikzelf (of één van de twee adjunct-centrumleiders) ben aanwezig in het vaccinatiecentrum vanaf het moment dat de deuren openen voor onze vrijwilligers totdat de poetsploeg naar huis vertrekt. We briefen de vrijwilligers, staan klaar bij problemen, monitoren het aantal te geven en gegeven vaccins en sturen het callcenter bij. Daarnaast volg ik de regelgeving op en rapporteer ik aan de eerstelijnszone en burgemeesters. Een gevarieerd en boeiend pakket. Iedereen is heel gedreven en behulpzaam.We zijn al maandenlang bezig met hetzelfde doel: zo snel mogelijk vaccineren.”

Hélène Ingels

Vrijwilligers en medewerkers maken deel uit van de geoliede machine.

T-d: Hoe ben je hierin gerold?

Hélène: “Ik kreeg deze vraag van onze burgemeester en twijfelde geen seconde. Dankzij de uitgebreide voorbereiding en het goed uitgewerkt draaiboek van collega’s Stephan Wydooghe en Ann Mouton was ik in sneltempo mee in het verhaal. En ook de vrijwilligers en medewerkers maken deel uit van de geoliede machine.”

T-d: Tijdens de maand mei kreeg Koksijde een uitstekend rapport voor de snelle vaccinatiecampagne. Hoe komt dat we hierin zo uitblonken?

Hélène: "Onze bevolking toont zich heel vaccinatiebereid waardoor Vlaanderen ons veel vaccins toekende die we telkens konden zetten. Op die manier bleven wij in sneltempo vaccineren."

T-d: Zijn de resultaten nog steeds zo goed? Wat is de voorlopige (eind)balans?

Hélène: "De resultaten blijven goed. Elke 12-plusser kreeg al een kans op een eerste vaccin. Op dit moment nodigen we volop tweedekansers uit. Het enthousiasme is wisselend. Een warme oproep aan de twijfelaars: laat je vaccineren!"

T-d: In normale omstandigheden ben je kabinetsmedewerker van de burgemeester. Enig idee hoelang je deze nieuwe job nog zal uitoefenen?

Hélène: “We zetten alles op alles om iedereen zo snel mogelijk te vaccineren.Als we het centrum sluiten, neem ik terug volledig mijn vertrouwde plaats in. Naast kabinetsmedewerker hou ik me beroepshalve ook bezig met de juridische aangelegenheden van Lokaal Bestuur Koksijde. Ik kijk ernaar uit om ook dit luik weer volledig op te nemen. In september blijft VC Furnevent sowieso operationeel. We hopen half oktober af te sluiten."

T-d: Hoe blik je terug op de voorbije zomermaanden? Hield je je hart vast bij de donkerrode cijfers? Wat is je raad voor onze inwoners voor de komende maanden?

Hélène: "Ook al ben je gevaccineerd, dan heb je toch nog kans om positief te testen en anderen te besmetten. Ik ben dan ook van mening dat het gezond verstand moet primeren. Blijf de regels volgen, dus ook als je al gevaccineerd bent. Zo bescherm je de mensen die nog geen prik kregen."

Een warme oproep aan de twijfelaars: laat je vaccineren!

T-d: Heb je je batterijen zelf kunnen opladen afgelopen zomer?  

Hélène: "Zeker, samen met mijn echtgenoot en onze twee kinderen genoot ik van een deugddoende vakantie."

T-d: Wat heb je geleerd tijdens de coronacrisis?

Hélène: "Lokale besturen zijn ongelooflijk sterk. Ze speelden een belangrijke rol tijdens deze crisis, van begin tot einde en legden een sterk staaltje crisismanagement aan de dag. Ik wil ook alle vrijwilligers bedanken, want zonder hun inzet was dit allemaal niet mogelijk."

Wist je dat... 

...in Koksijde 84,57 procent van de volledige bevolking gevaccineerd is? Dat zijn 18.481 inwoners. 87,59 procent (19.141) kreeg al één dosis. Deze cijfers werden laatst geüpdatet op 24 augustus om 11.24 uur. 

COVID-19-certificaat nodig? Zo vraag je het aan

Het EU Digitaal COVID-19 certificaat heb je nodig om te reizen naar het buitenland, maar soms ook als toegangsbewijs voor een voetbalwedstrijd of evenement. Hoe vraag je dit aan?

  • digitaal via de CovidSafeBE-app of websites als Mijn Burgerprofiel en mijngezondheid.be 
  • om certificaten digitaal op te vragen, heb je een identiteitskaart, pincode en kaartlezer nodig (ofwel een andere geactiveerde digitale sleutel zoals itsme)
  • opvragen per post (hou dan rekening met een wachttijd van ca. 1 week): neem hiervoor contact op met de Helpdesk (078 78 78 50 - weekdagen: 9-19 uur / zaterdag 10-18 uur)
  • alle certificaten kunnen door de Helpdesk worden verstuurd naar je eBox indien geactiveerd

Alle details lees je op www.vlaanderen.be/covid-certificaat

Vaccinatie