Wist je dat je op een kerkhof of begraafplaats heel wat opsteekt over de lokale geschiedenis? Sommige graven zijn heel eenvoudig, andere heel mooi versierd – maar ze hebben elk een eigen verhaal. Zeker tijdens de maand november brengen veel mensen een bezoek aan onze begraafplaatsen – ter nagedachtenis van overleden familieleden of dierbaren. 


 

Welke erfgoedrondleidingen (met gids) bieden we aan?

Zie je een sterretje naast de titel? Dan is er ook een brochure, te koop in de toerismekantoren.

Herinneringen aan een rijk verleden* 

Op het Sint-Pieterskerkhof staan we even stil bij een reeks opmerkelijke graven en bij het leven van enkele bekende Koksijdenaars die er hun laatste rustplaats vinden. Zowel de architecturaal uitgewerkte schoonheid van de graven en de levensverhalen van de overledenen laten je niet onberoerd. Ook over de gerestaureerde Sint-Pieterskerk (Koksijde-Dorp) kom je alles te weten.

Stemmen uit het zand* 

Leer via deze rondleiding de burgerlijke begraafplaats van Oostduinkerke kennen, gelegen in de Oostvoorduinen. Ook hier zal de architecturaal uitgewerkte schoonheid van de graven en de levensverhalen van de overleden u niet onberoerd laten. Hoor de graven vertellen over de geschiedenis van Oostduinkerke op deze rustgevende begraafplaats.

Een oase van rust in de duinen: Brits militaire begraafplaats

Wist je dat de grootste militaire begraafplaats van de Belgische kust op Koksijds grondgebied ligt? Er liggen 1.517 slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog en 155 uit WO II. De gids vertelt over de symboliek van de graven, de oorlog, de gesneuvelden en de families die nog steeds op bezoek komen.

Wulpen: een overwinning op water en vuur* 

Wulpen is de oudste deelgemeente van Koksijde. Er zijn vondsten die teruggaan tot de tweede eeuw na Christus. Tijdens deze bewogen geschiedenis stond Wulpen vaak onder water en werd het dorp vernietigd door brand. Tijdens deze wandeling herbeleef je de interessante geschiedenis van dit pittoreske polderdorp.  Ook de kerk en het kerkhof komen uitgebreid aan bod.

Memorabele mo(nu)menten* - met de fiets (zonder gids)  

Deze erfgoedfietsroute leid je langsheen het rijke funeraire en militaire erfgoed in Koksijde, Sint-Idesbald, Oostduinkerke en Wulpen. Hierbij komen niet alleen de talrijke herdenkingsmonumenten en kapelletjes aan bod. Je fietst er ook langs kerkhoven en begraafplaatsen.

Praktische informatie

Rondleidingen voor groepen (momenteel voor maximaal tien personen) reserveer je via cultuur@koksijde.be. Kostprijs per gids is 60 euro. De door de gemeente georganiseerde rondleidingen tijdens paas-en zomervakantie zijn gratis.

Brochures*: Te koop in de toerismekantoren (1,50 euro/stuk).
Cadeautip: Je vindt er ook het boek Koksijde, tuinen van eeuwige rust (30 euro).

Onze gemeente beschikt over een uitgebreid aanbod funerair erfgoed. Tijdens de paas- en zomervakantie programmeert de dienst Cultuur & Erfgoed zelfs specifieke rondleidingen om deze unieke erfgoedvorm extra in de kijker te zetten. Kan je niet wachten? Het is nu al mogelijk– in beperkte kring of met je vereniging – om deze erfgoedwandelingen te doen met een gids. Info: cultuur@koksijde.be of 058 53 34 40.