Koksijde telt meer dan 600 straten. Veel van deze namen verwijzen naar personen die een belangrijke betekenis hadden voor onze gemeente. Wist je dat de acht-septemberstraat verwijst naar de bevrijding van Oostduinkerke in 1944?

Tijl Uilenspiegelpad

Volksheld. Tijl Uilenspiegel komt oorspronkelijk uit een Nederduits volksboek (waarschijnlijk ca. 1483) waarin de boerenjongen de stedelingen en de overheid fopt. In het proza-epos van Charles de Coster werd Tijl het symbool van de Vlaamse vrijheidsstrijd tegen Spanje in de 16e eeuw.

Willem Elsschotlaan

Pseudoniem van Alfons De Ridder. Elsschot (°1883-†1960) kwam uit Antwerpen en werd bekend als Vlaams romanschrijver (Lijmen, 1924 - Kaas, 1933 en Het dwaallicht, 1946). Zijn roman Tsjip speelt zich o.a. af in Koksijde. Hij verbleef in villa Kerkepanne, Willem Elsschotlaan 9.

Acht-septemberstraat

Op 8 september 1944 sneuvelden Marcel Coussaert en Jean Torreele tijdens een vuurgevecht in Oostduinkerke ter hoogte van de gemeenteschool. Op dezelfde plaats werden Gerard Depape (°1911) en Gaston Counye (°1916) gefusilleerd. Polydoor Torreele (°1925), Louis Delanghe (°1926) en Leopold Ureel (°1897) werden gevangen genomen en op de hoek van de Vrijheidsstraat/Leopoldlaan gefusilleerd.

Broersbankhelling

De Broersbank is een zandbank in de Noordzee voor de Belgische kust. De bank ligt op honderd meter van het strand van Koksijde. Bij extreem springtij steekt de Broersbank boven het zeeniveau uit. De naam Broersbank zou verwijzen naar de broeders van de Duinenabdij, die tegenover de zandbank lag.

Albert Bliecklaan

Albert Leon Henri Blieck werd geboren in Harsault op 18 januari 1870. Albert Blieck kocht op 29 september 1905 heel wat gronden in Koksijde-Bad, o.a. de grond waarop later de tennispleinen van het oud casino kwamen, bij akte verleden voor notaris Decae in Veurne aan de Société Civile des Dunes d'Oostduinkerke et Coxyde.