Acasus is het kennis- en inspiratiecentrum voor duurzaam wonen, bouwen en renoveren van Provincie West-Vlaanderen. Hun doel? Ervoor zorgen dat iedere woning in West-Vlaanderen een toekomstbestendige thuis wordt.
Julie De Blaere, medewerker communicatie en informatie bij Acasus, vertelt hoe ze jou ondersteunen bij het maken van duurzame keuzes. Tij-dingen ging bij haar langs met het juiste materiaal voor een duurzaam gesprek.
Tij-dingen: Wat zijn de 3 belangrijkste taken van Acasus?
Julie De Blaere: "De 3 pijlers zijn: adviseren, informeren en inspireren. Met de nodige overlappingen. Aan particulieren geven we vooral advies, maar je bent zeker welkom voor een bezoek aan onze expo's. Voor renovatieadvies komen we liefst aan huis. Een plaatsbezoek is belangrijk om de staat en de ligging van de woning te bekijken en hoe de mensen die gebruiken. Planadvies, voor nieuwbouwprojecten bijvoorbeeld, kan ook bij ons in Veurne. Bij nieuwbouw werken de mensen samen met een architect. Ons advies is aanvullend op dat van de architect. We spreken ons niet uit over het het ontwerp, maar geven raad over materiaalgebruik of de oriëntering van de woning."
Het is geen exacte berekening, maar je krijgt wel een idee of iets een grote hap uit je budget neemt of niet.
T-d: Met hoeveel medewerkers werken jullie bij Acasus?
Julie: "Normaal met 6, maar op dit moment zijn we met 4. Er loopt op dit moment een vacature voor een extra adviseur. Binnen de provincie werken we samen met heel wat andere collega's en diensten."
T-d: Jullie adviseren niet alleen particulieren, maar ook lokale besturen?
Julie: "Je hebt de enkelvoudige particuliere adviezen en daarnaast ook de adviezen gericht aan meergezinswoningen, de verenigingen van mede-eigenaars (VME's). Appartementsgebouwen dus. Wat meervoudige particuliere adviezen zijn. Ook lokale besturen, scholen en verenigingen kunnen bij ons terecht, net als andere non-profitorganisaties. Parcticulieren betalen 50 euro voor een advies, maar in Koksijde betaalt de gemeente dat terug. Voor meergezinswoningen betaal je tussen 100 en 250 euro (hangt af van het aantal appartementen). De waarde van een advies bedraagt al snel 400 euro, want onze adviseurs werken daar toch 5 uur aan."
T-d: Wat vind je zelf de belangrijkste tip voor mensen die een huis kopen of renoveren?
Julie: "Vooral denken op lange termijn. Werk een plan uit en weet waaraan je begint, : doe het liever direct goed. Liever minder doen vandaag, maar goed, in plaats van veel in één keer aan te pakken zonder de lange termijn voor ogen te houden. En voor mensen die een nieuwbouw plannen? Daar is materiaalgebruik het belangrijkst. In die keuze speelt de kostprijs een grote rol, terwijl sommige goedkopere materialen misschien niet de beste keuze zijn als je het ruimer plaatje bekijkt. Gespoten PUR (schuimachtige isolatie, red.) blijft de klassieker, terwijl er genoeg andere mogelijkheden zijn, maar onbekend is onbemind."
T-d: Jullie geven vooral advies? Of begeleiden jullie ook bouwprojecten?
Julie: "We werken samen met de energiehuizen die de renovatiebegeleiding op zich nemen. Wij hebben vooral een sensibiliserende rol waarbij we mensen bewust maken vanuit een onafhankelijk oogpunt. Duurzaamheid speelt de hoofdrol, niet het merk, want we krijgen geen percentje. Het duurzame aspect speelt een belangrijke rol. Vandaar onze focus op de materialen en fossielvrije technieken zijn daar een belangrijk onderdeel van. Duurzaam is niet zomaar een begrip zoals dat overal gebruikt wordt. We willen dat mensen een woning hebben die toekomstbestendig is, een woning die lang meegaat, gezond en comfortabel is."
T-d: Wat mogen de mensen verwachten als Acasus hun huis doorlicht?
Julie: "Een afspraak duurt ongeveer anderhalf tot 2 uur, dan overlopen we heel de woning. We vragen ook om epc-verslagen en asbestrapporten klaar te leggen. We willen ook een beeld krijgen van het energieverbruik, want dat geeft de adviseurs een duidelijk beeld van hoe iemand leeft. En dan volgt er ter plaatse al veel advies. Achteraf sturen we een verslag met veel technische info en ook een stappenplan zodat je weet waar je aan toe bent. Het is geen exacte berekening, maar je krijgt wel een idee of iets een grote hap uit je budget neemt of niet. Je doet je aanvraag via onze website (acasus.be) en wij maken een afspraak met je. Wij factureren die 50 euro rechtstreeks aan de gemeente. Dat hoef je niet apart aan te vragen."
Er moet niet alleen meer groen aanwezig zijn in de tuin, maar ook op daken en aan gevels.
T-d: Warmtepompen zijn een ‘hot’ thema. Wat als je weinig ruimte hebt om die te plaatsen?
Julie: "Om een warmtepomp te plaatsen, heb je niet altijd veel plek nodig. Er zijn verschillende types warmtepompen: grondwater systemen halen energie uit een diepteboring terwijl lucht-lucht en lucht-water een buitenunit eisen. Om een diepteboring uit te voeren, is wel wat ruimte nodig. Een buitenunit plaatst men meestal wel ergens op of naast de woning. Belangrijk: een warmtepomp werkt pas efficiënt in woningen die al in zekere mate geïsoleerd zijn. Investeer dus eerst in isolatie en vul daarna pas de resterende warmtevraag in met duurzame verwarmingstechnieken. Door die volgorde te respecteren, vermijd je de onnodige tussenstap met hybride systemen waarbij zowel een warmtepomp als een gasketel wordt geïnstalleerd. Afhankelijk van de goedkoopste energiebron, bepaalt dit systeem welk toestel je huis verwarmt. Wij zien liever budget gaan naar de bouwschil. Die hybride systemen houden ook geen rekening met de taxshift die eraan komt waardoor de warmtepomp nog sneller rendabel is."
T-d: Natuurinclusief bouwen komt op. Wat houdt het in?
Julie: "Toen mensen vroeger een huis bouwden, was luchtdichtheid niet zo belangrijk. Dat zorgde ervoor dat er veel biodiversiteit in en om de woning was. Zwaluwen die onder dakpannen een nest maken of vleermuizen die op zolder sliepen. Zonder dat bewoners daar last van hadden. Bij renovaties wordt alles dichtgemaakt en zo verdwijnen veel nestmogelijkheden. Met natuurinclusief bouwen hou je daar rekening mee. Alleen is het meer dan alleen die nestgelegenheid, het is ook denken aan groen en water. Je waterrecuperatie is belangrijk en ook je bovengrondse infiltratie. Er moet niet alleen meer groen aanwezig zijn in de tuin, maar ook op daken en aan gevels. Een echte biotoop dus. Het zou niet lukken om alleen nestkasten te hangen en voor de rest geen groen te voorzien. Dieren hebben ook voedsel en beschutting nodig."
T-d: Wat is een klimaatdak?
Julie: "Een klimaatdak is nadenken over het gebruik van je dakoppervlakte. Gebruik je het voor waterrecuperatie, voor groen, zonnepanelen of recreatie (bv. stadstuinen)? Als je een luchtfoto neemt van Koksijde, dan zie je dat er nog veel platte daken niet worden gebruikt. Met een klimaatdak optimaliseer je alle beschikbare ruimte. Vooral in verstedelijkte gebieden is dat heel interessant. Via de gemeente krijg je als inwoner ook subsidies voor een groendak. Heel interessant."
T-d: Wat is nu de ideale temperatuur voor binnen?
Julie: "Hoe lager, hoe beter, maar niet minder dan 16 graden. Onder die temperatuur ontstaat condens. De ideale gevoelstemperatuur is altijd subjectief, want die is voor iedereen anders."