Een gezellig telefoongesprek met Greet Verhaeghe leerde ons meer over Vrouwenstemmen.

Greet is al veertien jaar actief in de vereniging en neemt al sinds 2016 de rol van voorzitter op zich. Vrouwenstemmen biedt een vrouwelijke kijk op de wereld en focust op alle vormen van cultureel erfgoed.

Greet Verhaeghe, voorzitter van Vrouwenstemmen:

Tij-dingen: Vertel eens wat meer over Vrouwenstemmen.
Greet Verhaeghe:
“Wij zijn halfweg de jaren negentig ontstaan onder de vleugels van het toenmalige FVV (Forum Vlaamse Vrouwen). Katia Lagrou was onze eerste voorzitter. Daarna nam Rita Gantois de fakkel over en toen zij het te druk kreeg met haar politieke carrière, nam ik deze taak van haar over. In 2017 werd het FVV opgedoekt en sindsdien gaan wij zelfstandig verder, zonder ondersteuning vanuit de koepel. Door het wegvallen van die steun is het wel moeilijker om grote namen te strikken voor onze activiteiten.”

Greet Verhaeghe

Greet Verhaeghe, voorzitter Vrouwenstemmen

T-d: Welk soort activiteiten organiseren jullie?
Greet:
“Onze activiteiten hebben steeds een vrouwelijk tintje. Zoals ik al zei konden we vroeger grote namen strikken, maar door het wegvallen van steun vanuit het FVV en lage opkomst van het publiek, is dit niet meer mogelijk. We organiseren lezingen en lokten al Lieve Blankaert, Annemie Struyf, Rudi Vranckx en Els Deschepper naar Koksijde. Daarnaast bezoeken we ook lokale bedrijven zoals bijvoorbeeld Jules Destrooper in Lo-Reninge en plaatselijke (vrouwelijke) kunstenaars. Dan denk ik aan de ateliers van Jenny Reynaert, Martine Hennebel en Marleen Haezebrouck. Ze zeggen dat de liefde van de man door de maag gaat, maar voor vrouwen geldt dat ook (glimlacht). We genieten van onze kookworkshops: samen koken, samen eten en samen nagenieten. Wat stond er al allemaal op het menu? Een tapasavond, een brunch, een Marokkaanse avond, frisse slaatjes, pimp je kaasplank en gezond ontbijten. Bewegen vinden we ook belangrijk. En elke maand breien we mutsen en popjes voor kankerpatiënten in UZ Gent. In tegenstelling tot wat onze naam doet vermoeden, vergeten we onze mannen niet: speciaal voor hen planden we De Ronde Leeft – geschiedenis van 100 jaar De Ronde van Vlaanderen. Onze belangrijkste activiteit is onze jaarlijkse kaas- en wijnavond. Met die opbrengst steunen we verschillende projecten opgericht door Koksijdenaren in derdewereldlanden zoals Mama Na Watoto (project in Kenia van Ilse Driesse voor pre- en postnatale zorg bij jonge vrouwen), Marowijne vzw (Suriname) en Vivir en amor (Eva Verstraete). Ook steunen we lokale organisaties zoals Kamino, Rozenwingerd en Tandem West.”

Met onze sociale doelen maakten we zo’n indruk op Jean-Bosco Safari, dat hij ons verraste met een mini-optreden

T-d: Is er een hoogtepunt waar je met veel plezier op terugkijkt?
Greet
: “Het is natuurlijk moeilijk kiezen, maar de avond met Els Leye en haar lezing over genitale verminking blijf ik onthouden. Dat was de start van onze benefietavonden die de eerste jaren ten voordele van Palabre waren (het vrouwenhuis in Senegal van Els Leye). Een ander hoogtepunt was Jean-Bosco Safari die we leerden kennen toen we meeschreven aan het Koksijde-lied. We vertelden over onze projecten en hebben hem langs onze neus weg uitgenodigd om te komen naar onze benefietavond. Blijkbaar maakten we indruk, want plots stond hij daar. Hij trakteerde ons bovendien op een mini-optreden.”

T-d: Wie zijn jullie leden?
Greet
: “Voornamelijk vrouwen, maar we staan eigenlijk open voor iedereen. Ook mannen zijn welkom. Het lidmaatschap bedraagt tien euro per jaar. Onze activiteiten zijn voor iedereen toegankelijk, maar leden krijgen uiteraard een korting. Momenteel hebben we 45 leden.”

T-d: Welke clubdroom zouden jullie graag werkelijkheid zien worden?
Greet
: “We kijken er ontzettend naar uit om weer actief bezig te zijn. We willen weer sociale contacten smeden en het verenigingsleven een boost geven.”

Vrouwenstemmen

Op de foto (van voor de coronacrisis) herken je de bestuursleden van Vrouwenstemmen.