In de rubriek De fakkel van Koksijde draagt een inwoner het woord over aan iemand anders. De enige voorwaarde is dat hij of zij een directe link heeft met Koksijde. Luc Vanacker kreeg de fakkel in juni en gaf die door aan Jozef Ameeuw.
Tij-dingen: Leg eens kort uit wie je bent, wat je doet en waar je vandaan komt.
Jozef Ameeuw: "Ik ben afkomstig uit Veurne, maar woon al lang in Koksijde. Ik ben geboren op 24 juni 1939 met de hulp van Madame Sigaar, zoals zovelen van mijn generatie. Vroeger was ik voorzitter van VVV Veurne-Ambacht om het toerisme in Beauvoorde te promoten, maar dat is ondertussen opgedoekt. Ik ben beheerraadslid van de Snuffelhoek in het vroegere schoolgebouw van Beauvoorde, beheerraadslid van het Bakkerijmuseum en lid van de wetenschappelijke raad van datzelfde museum. Ook ben ik nog lid van de Orde van Driekoningen en bestuurs- en stichtend lid van Tussen IJzer en Schreve. Een hele hoop dus. (glimlacht)"
T-d: Wat doe je dan om tot rust te komen?
Jozef: "Schrijven en kalligrafie. Ondertussen publiceerde ik al een aantal boeken zoals De Molens van Veurne-Ambacht, De Blauwe nunnen, Veurne in de Grote Oorlog, 150 jaar geschiedenis van de lagere school Immaculata en Het Veurne van toen. Ik schrijf ook nog artikels voor uitgaven en kranten, zoals de Dorpsgazette van Beauvoorde, de Gidsenkring en het jaarschrift Tussen IJzer en Schreve. Ik ben nu trouwens bezig met een artikel voor het jaarboek van 2023."
T-d: Heb je nog andere hobby’s of passies?
Jozef: "Ik ben een verzamelaar. Onlangs schonk ik een grote collectie aan het archief van de gemeente: meer dan 30.000 foto's en postkaarten van de Westhoek (Ieper tot Nieuwpoort) en ook nog eens 8.000 dia's. Daarbij ook nog een hele collectie foto's van molens en een collectie van 4.000 postkaarten over Frans-Vlaanderen. Zoals ik al zei, ben ik ook beheerraadslid van de Snuffelhoek in Wulveringem. Dat is de grootste boekenwinkel van de streek. Meer dan 40.000 boeken hebben we staan. Zeker een aanrader. Ik ben ook erg geïnteresseerd in muziek en durf af en toe wel eens een instrument vastpakken."
Ik ben een verzamelaar. Onlangs schonk ik een grote collectie aan het archief van de gemeente!
T-d: Wat maakt onze gemeente uniek?
Jozef: "Iedere gemeente heeft iets unieks. Rust en vakantiesfeer voor Koksijde. Telkens wanneer ik van Veurne kom en de spoorweg kruis, voel ik mij op vakantie. Precies alsof ik in een andere wereld terechtkom."
T-d: Ooit al overwogen om ergens anders te wonen of te verhuizen?
Jozef: "Ik ben al eens verhuisd, maar ik zou niet weten waarom ik dat nog eens moet doen en naar waar. Oostenrijk misschien of Ierland? Nee, ik zit hier goed. Koksijde, dat is puur natuur."
T-d: Neem ons mee naar je favoriete plek in onze gemeente.
Jozef: "De molen. Ik zit daar veel. Ik vervang af en toe Patrick (de molenaar, red.) en geef dan rondleidingen aan groepen. Ik schreef ook een boek over molens, vandaar de logische keuze."
T-d: Voor welke boeken, films, muziek of sportprestaties ga je graag zitten?
Jozef: "Sport volg ik niet meer, vroeger wel. Een film op tv bekijk ik wel af en toe. Onlangs nog Dunkirk en Weekend in Zuydcoote. Een goeie komedie apprecieer ik ook wel. Politieke debatten boeien me wel. Ook die op de Franse televisie."
T-d: Wat vind je de belangrijkste gebeurtenis, evolutie of trend van de laatste jaren?
Jozef: "De oorlog in Oekraïne. Ik vind die verschrikkelijk. Wat wel fantastisch is, is het enthousiasme waarmee de vluchtelingen werden opgevangen."
T-d: Tot slot. Wie krijgt De fakkel van Koksijde van jou en waarom?
Jozef: "Ik geef de fakkel door aan Greta Cambier. Ik bewonder haar voor haar sociale inzet en ook voor al het werk dat ze doet voor het jumelagecomité."