In de rubriek De fakkel van Koksijde draagt een inwoner het woord over aan iemand anders. De enige voorwaarde is dat hij of zij een directe link heeft met Koksijde. Shirley Tyteca kreeg de fakkel in november en gaf die door aan Camiel Clarysse.
Tij-dingen: Leg eens kort uit wie je bent, wat je doet en waar je vandaan komt.
Camiel Clarysse: "Ik ben geboren en getogen in Koksijde. Als kind liep ik school in de gemeenteschool van Koksijde. Sinds september studeer ik in Gent voor industrieel ingenieur. Wel aan een afdeling van de KUL (Katholieke Universiteit Leuven). Wat toch speciaal is. Mijn mama heet Carol Gunst en mijn papa Pascal. Ik heb nog een zus, Axelle, zij zit nu in het zesde middelbaar."
In de zomer is het strand mijn tweede thuis
T-d: Wat doe je dan om tot rust te komen?
Camiel: "Gamen. Klinkt misschien raar, maar het is wel zo. In de zomer is het strand mijn tweede thuis. Vroeger aan onze strandcabine in Sint-Idesbald, nu vooral aan surfclub de KYC. Kitesurfen is één van mijn passies."
T-d: Heb je nog andere hobby’s of passies?
Camiel: "Voetbal. Ik ben keeper bij de Zeedustrappers. Een ploeg met allemaal scoutsleden. We spelen in de Beker van de Westkust, een competitie met amateurploegen. Ons stamcafé is De Welkom. Ik speelde negen jaar toneel aan Stapwest. Vorig schooljaar ben ik afgestudeerd, al die jaren heeft Frieda Vanslembrouck me uitstekend begeleid. Wat nog? Ik ben ook redder aan zee. Afgelopen zomer waakte ik voor het eerst over de veiligheid van de badgasten. En dan nog de scouts natuurlijk. Ondertussen sta ik al twee jaar in de leiding, dit jaar bij de Welpen, dat zijn kinderen van 8 tot 10 jaar. Ik ben al lid van de scouts sinds ik zes jaar oud ben. Eerst twee jaar in Oostduinkerke en daarna in Koksijde, bij scouts Zeedustra."
T-d: Wat maakt onze gemeente uniek?
Camiel: "Koksijde heeft veel te bieden. We hebben een mooi voetbalstadion, een prachtig zwembad en één van de beste reddingsdiensten aan de kust. Wist je dat het slaagpercentage voor de redderscursussen het hoogst is in Koksijde? In de zomer is er veel te doen: de Speelveugel, de tienerwerking en Summerfun om een paar dingen te noemen. Misschien mag er voor jongeren van 16 tot 20 jaar wel nog iets extra bij."
T-d: Neem ons mee naar je favoriete plek in onze gemeente.
Camiel: "De KYC. Eerst surfen en daarna een pintje drinken. Ook in coronatijden konden we daar terecht. En dan ook nog ons scoutslokaal in de Kerkstraat. Een plek waar ik nog een beetje kind kan zijn. (glimlacht)"
Ik wil in Koksijde blijven wonen. Ook na mijn studies. Koksijde is fantastisch
T-d: Genieten: wat is dat voor jou?
Camiel: "Plezier maken. Samenzijn met mijn vrienden is één van de belangrijkste dingen in mijn leven. Surfen maakt me ook gelukkig. De rust en de kalmte die de zee uitstraalt, dat is magisch."
T-d: Heb je al overwogen om te verhuizen?
Camiel: "Ik wil in Koksijde blijven wonen. Ook na mijn studies. Koksijde is fantastisch. Weinig verkeer, veel natuur. Ideaal eigenlijk."
T-d: Voor welke boeken, films, muziek of sportprestaties ga je graag zitten?
Camiel: "Ik volg veel sporttakken. Darts, voetbal, wielrennen. Het maakt eigenlijk niet uit. Voetbal kreeg ik met de paplepel binnen van mijn papa en opa. Ook allebei hevige supporters van Club Brugge. Ik probeer elke match te bekijken. Wel op tv."
T-d: Waar droom je nog van?
Camiel: "Dat is gelinkt aan mijn studies. Een succesvol project leiden in een bedrijf of iets nieuws op de markt brengen, dat zou ik wel zien zitten. of meespelen in een bekend toneelstuk. Ik heb zelfs even getwijfeld om een acteeropleiding te volgen. Ik zou het alleszins jammer vinden om mijn acteerskills kwijt te spelen."
T-d: Tot slot. Wie krijgt De fakkel van Koksijde van jou en waarom?
Camiel: "Frieda Vanslembrouck. Ze heeft mij negen jaar lang geïnspireerd en ook heel wat andere kinderen, jongeren en volwassenen. Na 41 jaar geniet ze nu van een welverdiend pensioen.""