Veel cafés zijn ondertussen verdwenen, maar eentje houdt nog altijd stand: het café Au Prince Albert dat nu El Dia heet en wordt uitgebaat door Betty Delanghe.

Tij-dingen: El Dia is een bijzondere naam, hoe is die ontstaan?

Betty Delanghe: "El Dia, dat is Spaans voor de dag, koos ik als eerbetoon aan mijn zus die 17 jaar geleden overleed. We maakten samen plannen om een horecazaak te starten, maar die dag kwam er nooit. Deze naam is mijn manier om haar te herdenken."

T-d: Hoe lang hou je El Dia nu al open?

Betty: "Ik tapte mijn eerste pint op 1 januari 2016. Freddy en Bart waren mijn eerste klanten en zij komen nog altijd. Ondertussen zijn dat goede vrienden geworden. Het was eigenlijk Mireille van café Sportcentrum die me heeft gepusht om terug een horecazaak open te houden. Ik nam de zaak over van Claudine, maar veranderde wel de naam en inrichting. Ook het terras was er vroeger niet. Veel klanten van het vroegere Au Prince Albert komen nog altijd. Al zijn er intussen ook wel een aantal overleden, want het ging om een ouder publiek."

T-d: Je hebt vroeger nog andere zaken uitgebaat? Hoe lang werk je al in de horeca?

Betty: "Ik ben gestart in 1991 met wat toen nog De Kustvliegers heette. In de R. Vandammestraat was dat. Een paar jaar later heb ik de naam veranderd in De Bistro. Veertien jaar heb ik daar achter de toog gestaan. Later veranderde de naam in Het Eindeloos Begin, dat nu nog bestaat. Na De Bistro hield ik nog twee jaar Het Sint-Sebastiaanshof in Wulpen open. Daarna heb ik een tijd geen horeca gedaan tot Mireille me overtuigde om Au Prince Albert over te nemen. Zij is één van de beste collega's die je kan hebben, ze heeft me zelfs bijgestaan tijdens de lockdown. Ik doe nog door tot 2030, want tegen dan heb ik dertig horecajaren op de teller staan. Dat is genoeg."

T-d: Waarop moet een goede cafébazin letten? Heb je goede raad voor wie in je voetsporen wil treden?

Betty: "Twee dingen vind ik belangrijk: altijd jezelf blijven en horen, zien en zwijgen. Dat laatste lijkt een cliché, maar het klopt wel. Ik raad starters ook aan om veel met hun klanten te praten en oog te hebben voor nieuwe bezoekers. Schenk hen aandacht en wees joviaal. Ze moeten zich welkom voelen, je moet luisteren naar je klanten. Alleen dan blijven ze terugkeren."

T-d: Heb je een leuke anekdote voor onze lezers? Een bijzonder verhaal?

Betty: "Een cafébazin moet zwijgen, hé. Die anekdotes hou ik dus liever voor mezelf. (lacht) Wat ik wel nog wil meegeven, is dat in El Dia ook regelmatig optredens plaatsvinden. Altijd een succes. Een paar namen? Shakin' Strings, Vanhuffel, Filip Salembier en De Hems speelden al mijn deur plat."

T-d: Wat is jouw favoriete plek in Koksijde? En heb je ook een favoriete drank?

Betty: "Het café van Mireille is één van mijn favoriete plekken. En Ster der Zee, want daar kom ik tot rust. Mijn favoriete drank? Dat is een cavaatje. Vroeger, nog in de tijd van De Bistro, was ik bekend als Betty Spaghetti omdat die zo goed werd gesmaakt. Ook in El Dia kan je iets eten. Nu is mijn lievelingsgerecht een vispannetje en ook mijn croque monsieur. Dat zijn echt van die grote."

In de loop van de komende maanden komen ook de andere straten en deelgemeenten aan bod.