Volkscafés behoren tot een uitstervend ras. Oostduinkerke-Dorp was vroeger het Las Vegas van de cafés waar op ieder hoekje en kantje een herberg stond.

Die tijden zijn voorbij. Toch houden drie cafés zich staande: het Jagershof (nu: Wabi Sabi), café Leopold en café Visserswelzijn. Met een kompas en wat drinkgeld trok de redactie van Tij-dingen op een ouderwetse kroegentocht. Op 19 februari volgt met carnaval in Oostduinkerke een kroegentocht in 't groot.

De oude steenweg van Koksijde richting Nieuwpoort was vroeger een boulevard vol drankgelegenheden. Van visserslokaaltjes tot deftige stamcafés, voor ieders portemonnee was er een geschikt café. In de Ouden Lancier lag op de scheiding tussen Koksijde en Oostduinkerke. Een niemandsland waar Ko, kort voor Jacobus, de dorstigen laafde. Ko was niet alleen metser, maar ook nog eens kapper. Je kon op zaterdagavond je haar laten knippen terwijl je een pint dronk. "Ken je het verschil tussen een metser en een coiffeur?" Dat was één van de moppen die Ko regelmatig vertelde. "Een metser mag tegen zijn werk pissen en een coiffeur niet."

Op weg naar de hoek met de Serafien Declerckstraat passeerde je nog twee kroegen, In de Princ Albert en De Westhinder, voor je bij Café de Commerce belandde. Engel Pylyser, de cafébaas, had een bijzondere bijnaam: de Zoettere. Waarom? Omdat zijn grootvader als IJslandvaarder de taak kreeg om de kabeljauw in te zouten. Het vroegere café werd onlangs afgebroken en maakt binnenkort plaats voor woningen. We keren nog even terug naar In de Princ Albert waar de "e" per ongeluk niet werd geschilderd in het opschrift. Dat leidde ertoe dat het cafeetje altijd In de Prienke werd genoemd.

Weetje: vroeger stopte er een tram in Oostduinkerke-Dorp. Een vervoersmiddel dat zijn naam schonk aan drie etablissementen: De Tramhalte, Café du tram en De Tramstatie. In een volgende editie lees je meer over die tramlijn.

St. Elooi is een café dat de tand des tijds beter weerstond. In het prille begin werd het café uitgebaat door Leon Vanoverschelde die vanuit Keiem naar Koksijde was afgezakt. Door de jaren heen verwisselde deze plaatselijke heilige verschillende keren van patron. Laatste uitbater was Ingmar die er een grillrestaurant van maakte. Ondertussen is het een woonhuis.

Café Leopold, oorspronkelijk van Jérôme Chieu, is één van de weinige oude herbergen uit Oostduinkerke-Dorp. Het veroverde zijn plek na de Tweede Wereldoorlog. De gevel onderging in de loop der jaren verschillende facelifts en veranderde regelmatig van uitbater. Miranda Callens en Dimitri Callewaert baatten het café uit van 2018 tot 2020. Dimitri wordt op 18 februari gekroond tot de nieuwe Prins Carnaval van Oostduinkerke. Nu baten Lindsey en Bjorn dit etablissement uit.