We kennen Christel Vervenne allemaal als Christel van 't zwembad dat zij samen met haar echtgenoot Philip Truwant uitbaat. Na negen jaar inzet als voorzitter van Levensloop Koksijde kennen we ze ook als Christel van Levensloop.

Levensloop is een solidariteitsbeweging van Stichting tegen Kanker die mensen met kanker in de bloemetjes zet en geld inzamelt voor onderzoek. Een tijdje terug maakte Christel de balans op en besloot ze de voorzittersfakkel door te geven. Tij-dingen ging bij haar langs.

Tij-dingen: Negen jaar gaf je het beste van jezelf voor Levensloop. Hoe begon dat avontuur?

Christel Vervenne: "Samen met JCI Veurne-Westkust organiseerden Philip en ik een symposium over orgaandonatie. De Stichting tegen Kanker  zocht in die periode in elke gemeente mensen om het Levensloop-project te lanceren. Zo kwamen ze bij mij en Siska Christiaens terecht en ging de bal aan het rollen."

© Ria Van Lerberghe

Zelf mee je schouders zetten onder Levensloop Koksijde?

Contact: koksijde@levensloop.be

T-d: Wat waren de hoogtepunten tijdens al die jaren? Moeilijkste momenten?

Christel: "Het is moeilijk om te vergelijken. Elke editie is met een lach en een traan. Hoogtepunten en moeilijke momenten gaan hand in hand. Veel verhalen blijven bij. Zo was er de kleine Tjorre die na een zware behandeling aanwezig was op de openingsceremonie van de tweede editie. Hij vond het prachtig. Toen hij 's avonds naar huis ging, zei hij aan zijn ouders dat hij nog nooit zo'n mooi feest had meegemaakt. (emotioneel) Helaas overleed hij enkele maanden later. In 2018 was er een memorabel concert van de Vintage Hotties. Normaal speelden zij niet buiten Alveringem, maar ze wilden een uitzondering maken, op vraag van vechter Lotte. Helaas overleed Lotte tijdens de kaarsenceremonie. Op zondag speelde de band als eerbetoon voor haar. Kippenvel. Elke reactie waaruit blijkt dat we een verschil maakten, beschouw ik als een hoogtepunt. Iemand die zegt dat de ziekte even is vergeten. Vechter Patrick zei zelfs dat Levensloop voor hem belangrijker is dan Kerstmis. Gelukkig zijn er ook veel verhalen die goed aflopen, met vechters die later terugkeren als vrijwilliger."

T-d: Veranderde er veel in het voorbije decennium?

Christel: "We organiseerden de eerste editie van Levensloop Koksijde in 2014. Alles stond toen nog in de kinderschoenen, het was een leerproces. Voor mijzelf, maar ook voor de Stichting tegen Kanker. Na enkele succesvolle edities kon de stichting personeel aanwerven ter ondersteuning. Zo groeiden we samen uit tot een professionele werking."

T-d: Wat zijn dan de grootste praktische uitdagingen van zo’n event?

Christel: "Er kwam steeds meer volk opdagen, pakweg 120 vechters per jaar. Ik gok dat onze recordopkomst rond de 2.000 deelnemers ligt. Dus moesten we de organisatie daar uiteraard op afstemmen. Daarnaast werden bepaalde regels strenger, ik denk bijvoorbeeld aan de drankverpakking. Ook de administratieve druk stijgt elk jaar, vroeger kon je veel regelen met een telefoontje. Gelukkig kregen we veel steun van de gemeente. In 2019 realiseerden we een grote stunt toen de Sea King van de partij was. Het had veel voeten in de aarde om alles tijdig rond te krijgen. Toen mijn plusdochter Fioranna ons persbericht verstuurde, was het hek van de dam. Plots stond VTM hier."

Ik wil iedereen bedanken voor de mooie momenten. Zeker de vechters, zij gaven mij de moed om er telkens te staan.

T-d: Wat moeten onze lezers nog weten over Christel Vervenne?

Christel: "Ik ben geboren en getogen in Geluwe. Na mijn studies (HR-management) in Kortrijk en Gent werkte ik kort op de personeelsdienst van het Wit-Gele Kruis. Niet veel later solliciteerde ik voor een gelijkaardige job bij KBC, maar ik kwam er terecht in een commerciële functie. En die job oefen ik nu nog steeds uit. Op mijn 23e bracht de liefde mij naar de zee. Ik woon hier nu dertig jaar en beklaag het me nog geen seconde. Ik hou van de mentaliteit aan de kust."

T-d: Hoe ziet jouw toekomst er uit?

Christel: "Ik stop als voorzitter van Levensloop omdat de combinatie met mijn twee jobs (kader) onhaalbaar werd. Ik hoop dat ik mijn vrije maandagnamiddagen kan gebruiken om te rusten of om een boek te lezen. Het is niet zo dat Levensloop Koksijde plots niet meer bestaat. De Facebook-pagina wordt nog opgevolgd en ook Kleinschalige initiatieven en giften zijn mogelijk via levensloop.be. De kans dat er dit jaar een groot Levensloop-event plaatsvindt is klein, maar samen met de andere afscheidnemende comitéleden plannen we allicht een activiteit. Hopelijk geeft dat de aanzet voor een vernieuwd comité richting Levensloop 2024."

T-d: Wat wens je Levensloop Koksijde toe?  

Christel: "Ik wil iedereen bedanken voor de mooie momenten. Zeker de vechters, zij gaven mij de moed om er telkens te staan. Velen van hen zijn als familie voor mij. Ook mijn comitéleden en de talloze vrijwilligers ben ik dankbaar. Ik noem geen namen, want ik wil niemand vergeten. Ten slotte een dikke pluim voor onze sponsors en iedereen die ons financieel, logistiek of op een andere manier steunde."

Cafébazin in hart en nieren

Sinds 1994 baten Christel en Philip de cafetaria uit van het zwembad in Koksijde-Dorp. "Ik hoop dit nog enkele jaren te doen. Ik ben graag tussen de mensen en ik leer hier nog elke dag bij. Er komen hier vaste klanten en zwemmers over de vloer. De onregelmatige uren neem ik er met plezier bij. De belangrijkste eigenschap van een goede cafébaas? Luisteren. De tijden zijn veranderd, maar als cafébaas leer je mensen verbinden."