Wij maakten een selectie: doe het nu.

Een vaccin beschermt je als individu. Maar als voldoende mensen gevaccineerd zijn, dan is de hele samenleving beschermd. Als je je laat inenten, bouw je dus mee aan de groepsimmuniteit om zo controle te krijgen en dit virus uit de samenleving te krijgen. Die logica geldt niet alleen voor COVID-19, maar ook voor andere infectieziekten.

Vaccineren zorgt dat je minder kans hebt om naar de huisarts te moeten gaan of dat je in het ziekenhuis belandt. Het zorgsysteem staat al bijna een kalenderjaar zwaar onder druk. Laat je vaccineren en help de zorgverleners die altijd klaar staan voor jou.

Vaccinatie houdt je gezond

Deze inenting is net zo belangrijk voor je gezondheid als een evenwichtige voeding, drinkbaar water, voldoende beweging en kankerscreenings. Het is een van de eenvoudigste, snelste en veiligste voorzorgsmaatregelen. Waarom ziek zijn of levenslang de gevolgen dragen als je dat zelf kan voorkomen?

De belangrijkste vragen over vaccinatie beantwoord

Video

Red jouw leven…

Vaccinatie kan het verschil betekenen tussen leven en dood. In Vlaanderen sterven jaarlijks nog heel wat mensen aan de griep. Wist je dat één op de 1.000 mensen die mazelen oplopen eraan sterft? Door je goed te laten vaccineren, vermijd je heel wat leed.

…en bescherm je geliefde

Door je te laten vaccineren zorg je ervoor dat jij bepaalde besmettelijke ziekten niet verspreidt in je omgeving. Een besmettelijke ziekte die voor jou beperkte gevolgen heeft, is misschien levensbedreigend voor anderen. Vooral de allerkleinsten en de oudsten.
Als je je laat vaccineren, bescherm je ook diegenen die door leeftijd of gezondheidsredenen niet gevaccineerd worden, ook al zijn ze extra kwetsbaar. Denk aan mensen met bepaalde allergieën of een verzwakt immuunsysteem, zoals leukemiepatiënten of mensen die een transplantatie ondergingen. Voor hen is het heel belangrijk dat de omgeving zo weinig mogelijk ziektes verspreidt. En dus ook dat jij goed gevaccineerd bent.

Vaccins zijn veilig en zeer effectief

Vaccins behoren tot de veiligste medische producten. Ze worden pas toegediend na wetenschappelijke studies en testen. Dat is nodig omdat ze meestal aan gezonde mensen toegediend worden.
Inentingen zijn geneesmiddelen en net als andere medicijnen treden er soms bijwerkingen op: zoals een zwelling, pijn of roodheid op de plaats van het prikje. Maar dat gaat snel voorbij. Heel zelden treden er ernstige bijwerking op en het risico daarop is verwaarloosbaar vergeleken met de risico's van de infectieziektes zelf.

Vaccineerbare infectieziekten zijn nog niet uitgeroeid

De pokken is de enige infectieziekte die wereldwijd is uitgeroeid en voor polio is het bijna zover. Polio komt al enkele jaren niet meer voor in Europa, maar wel nog in een paar andere landen. Zolang een ziekte nog ergens in de wereld voorkomt, blijft vaccinatie nodig. Zeker in deze tijden, waarin je in één dag de wereld rond reist en ziektekiemen zich razendsnel verspreiden.

Vaccinatie bespaart je tijd en geld

Ziek zijn is vervelend. Je ligt dagen ziek in bed, je kan niet naar school of je kindje kan niet naar de kinderopvang. Bovendien kost ziek zijn geld: je kan niet gaan werken, de kosten voor medische behandelingen of langetermijnzorg lopen op of je moet babysitters inschakelen.

Een simpele prik zorgt voor gemoedsrust

Mensen wachten soms om zich te laten vaccineren tot ze horen dat een ziekte de ronde doet. Als je je tijdig liet inenten, nog voordat een ziekte uitbreekt, dan ben je beschermd. Het is belangrijk je vaccinaties up-to-date te houden omdat niemand kan voorspellen wanneer een ziekte de kop op zal steken.

Vaccinatie beschermt volgende generaties

Vaccinatie heeft vele ziekten al teruggedrongen of soms zelfs uitgeroeid. Ziekten die een paar generaties terug nog veel doden maakten of tot ernstige handicaps leidden. Als we goed blijven vaccineren, bestaan sommige ziekten in de toekomst niet meer en zullen ouders na verloop van tijd hun kinderen er dan ook niet meer tegen moeten vaccineren. Zo wil de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) polio of kinderverlamming uitroeien en ook mazelen zoveel mogelijk terugdringen.