SpeleWest is geen speelpleinwerking zoals de andere. De organisatie specialiseert zich in kinderen met een beperking, een leerstoornis of een leerachterstand. Hun uitvalsbasis ligt in Middelkerke, maar de werking heeft ook wortels in onze gemeente. Spelewest is een bovenlokale samenwerking tussen Middelkerke, Nieuwpoort, De Panne, Veurne en Koksijde. Tij-dingen ging langs bij Melissa Holvoet die ons wegwijs maakt in het ABC van SpeleWest.

Melissa Hollevoet, coördinator van speelpleinwerking SpeleWest

Tij-dingen: Vertel eens meer over wat jullie doen?
Melissa Hollevoet:
“Onze werking is enerzijds gericht op kinderen met een beperking: fysiek, verstandelijk, autisme en ASS (Autismespectrumstoornissen, red.). Daarnaast hebben we ook aandacht voor kinderen met een leerstoornis of een leerachterstand. We voorzien dan ook meer begeleiding dan in een gewone speelpleinwerking. Onze kinderen vragen die extra aandacht. We mikken op één begeleider per drie kinderen. Dat is veel. Bij de meeste speelpleinwerkingen ligt die verhouding op één begeleider voor tien kinderen of soms één per vijftien. Sommige kinderen krijgen zelfs individuele begeleiding.”

Onze droom? Zoveel mogelijk kinderen bereiken

T-d: Wie kan bij jullie terecht?
Melissa:
“Zoals gezegd, richten we ons op kinderen die zich minder goed in hun vel voelen op andere speelpleinen. We hebben bewust gekozen voor een brede leeftijdsgroep: kinderen van drie tot vijftien jaar mogen van ons aanbod proeven. Ook broers en zussen zonder beperking zijn welkom in SpeleWest. Anders dan de meeste speelpleinwerkingen organiseren we in elke vakantie een aanbod. We hebben gemerkt dat onze deelnemers dat nodig hebben.”

T-d: Jullie houden zelfs stoepdates?
Melissa:
“Dat klopt. COVID-19 zorgde ervoor dat Spelewest creatief moest omspringen met de organisatie van onze speelpleinwerking. Kinderen en ouders krijgen de kans om een stoepdate aan te vragen. Deze dates zijn er voor kinderen en jongeren met een beperking die door coronamaatregelen tijdelijk niet kunnen aansluiten bij het bestaande vrijetijdsaanbod. Zo brengen we amusement tot aan de voordeur.”

Het aller aller belangrijkste is dat zoveel mogelijk kinderen een fantastische vakantie beleven.

T-d: SpeleWest is eigenlijk meer dan een speelpleinwerking?
Melissa
: “Ja, wij zorgen ook voor trajectbegeleiding tijdens de vrije tijd. VTB (vrijetijdstrajectbegeleiding) noemen wij dat. Wat houdt dat in? Je wil leren breakdansen, maar je kent geen dansclub? Je wandelt graag, maar liever niet op je eentje? Je zou graag naar het jeugdhuis in de buurt gaan, maar je gaat de eerste keer liever niet alleen naar binnen? Kortom: je hebt veel vrije tijd, maar je weet niet hoe je die moet invullen? Dan is VTB geknipt voor jou. Een trajectbegeleider overloopt elke stap met jouw kind of de jongere. Van het opzoeken van een club tot de eerste activiteit.”

T-d: Hebben jullie als vereniging nog een droom?
Melissa:
“Onze droom is om van SpeleWest een duurzaam project te maken en zoveel mogelijk kinderen te bereiken. We zijn ervan overtuigd dat er nog meer kinderen onze werking nodig hebben. Het aller aller belangrijkste is dat zoveel mogelijk kinderen een fantastische vakantie beleven.”