Vier jij Valentijn? In dat geval vind je 14 februari het geschikte moment om je geliefde in de bloemetjes te zetten. Letterlijk misschien. Of toch maar niet, want dan is Valentijnsdag voor jou een dag als alle andere. Je viert je geliefde toch elke dag?

De meningen zijn duidelijk verdeeld. Daarom gaat Tij-dingen op zoek naar de oorsprong van Valentijn. Wie is de man die elk jaar voor extra stress zorgt op 14 februari?    

Meer dan 1.500 jaar oud

In België is de viering van Valentijnsdag relatief jong. Deze feestdag maakte bij ons pas opgang in het midden van de jaren negentig. Vanaf dan werd het een groot commercieel succes. Sommigen beschouwen dit dan ook als een dag in het leven geroepen door de commerce. Maar klopt dat wel?

Al in het jaar 496 riep Paus Gelasius I 14 februari uit tot de dag van de Heilige Valentijn. Wie die Valentijn precies was, is nog steeds een mysterie. Tijdens de christenvervolgingen in de nadagen van het Romeinse Rijk kwamen verschillende valentijnen om. Moeilijk om nu te achterhalen waar de realiteit stopt en de legendes beginnen.

De oudste valentijnskaart

Vroeger was Valentijnsdag vooral een feest waarbij kaarten naar geliefden werden gestuurd. De oudste valentijnskaart die nog bestaat, is geschreven rond het jaar 1400 en vind je in het British Museum (Londen). Oorspronkelijk bleven de afzenders meestal anoniem.

Valentijnskaart uit 1909

For this was on seynt Volantynys day
Whan euery bryd comyth there to chese his make

Want dit was op Sint-Valentijnsdag
Als elke vogel daar zijn maatje komt kiezen

Een excuus nodig om Valentijn niet te vieren?

Misschien helpt het om te zeggen dat je niet in de stemming bent omdat je op 14 februari een historisch bloedbad herdenkt: Saint Valentine’s Day massacre.

In 1929 beheersten twee grote bendes de stad Chicago (VS). De bende van Al Capone controleerde het noorden van de stad en de bende van George Bugs Moran het zuiden. Zes leden van de gangsterbende van Bugs werden op 14 februari vermoord in een garage. Twee van de moordenaars waren gekleed in politie-uniformen. Hoogstwaarschijnlijk handelden ze in opdracht van Al Capone. Weg sfeer.

Wist je dat…

  • Valentijnsdag de op één na meest gevierde dag ter wereld is (na Nieuwjaarsdag)?
  • Leraars en leraressen de meeste valentijnskaarten ontvangen?
  • Het meest fantastische liefdesgeschenk de Taj Mahal in India is? Het werd gebouwd door  Shah Jahan als aandenken aan zijn vrouw.
  • In Japan vrouwen op Valentijnsdag chocolaatjes geven aan hun geliefde, vrienden en mannelijke collega’s? Mannen daarentegen geven een cadeau aan hun geliefde of vriendin op 14 maart, een dag die bekend is als Witte Dag. Typische geschenken zijn witte chocolaatjes, lingerie en juwelen.
  • Eén dag niet genoeg is in Argentinië? Zij trekken een hele week uit om Valentijn te vieren.
  • Bijna drie vierden van de mannen bloemen het ideale valentijnscadeau vinden?
  • Huisdieren ook je Valentijn kunnen zijn? Van alle mensen die een huisdier hebben, geeft ongeveer drie procent een cadeau aan zijn huisdier.
  • Een valentijnsgeschenk het meest gekocht wordt door vrouwen – zelfs voor zichzelf?

Uitsmijter:
Verliefd zijn op je hond, is dat raar?

In Japan niet. Daar mogen niet alleen mensen op Valentijnsdag een extra knuffel of een kaartje verwachten. Ook huisdieren krijgen speciale aandacht. Een nieuw kleed of luxekoekjes bijvoorbeeld.

Niet alleen de Japanners zijn dol op hun huisdieren. In Engeland (Verenigd Koninkrijk) is het zelfs mogelijk om met je trouwe viervoeter te trouwen. Op marryyourpet.com is 14 februari dan ook een populaire trouwdatum. Overigens biedt de website ook een link naar divorceyourpet.com. Voor als blijkt dat je hond toch meer interesse heeft voor... andere honden.