Vaccinatiecentrum Furnevent draait op volle toeren en staat aan de top in Vlaanderen. Bijna nergens gaat het zo goed vooruit als bij ons. Op 5 juni werd al de dertigduizendste prik gezet. Meer dan 70 procent van de volwassen Koksijdenaars kreeg begin juni al zijn of haar eerste prik.

Achter Furnevent draait een heel team. Van de vrijwilligers tot de centrumleider. Tij-dingen sprak met Sigrid D'haeninck, zij is verantwoordelijk voor het medische luik.

Tij-dingen: De vaccinaties lopen vlot in het vaccinatiecentrum. Wat is uw taak? Werken jullie met een uitgebouwd team?
Sigrid D'haeninck: "Ik ben verantwoordelijk voor de organisatie van het medische: ik zorg dat er altijd een arts aanwezig is en dat de juiste richtlijnen worden gevolgd. Ik voorzie ook opleiding voor zowel artsen als verpleegkundigen en bereid de thuisvaccinaties voor. Het is voortdurend puzzelen om geen enkel vaccin te verspillen."

T-d: Zijn er problemen geweest? Praktisch of medisch, zoals allergische reacties of ergere zaken?
Sigrid: "Die mogelijke allergische reacties waren een hele kluif. De richtlijnen kwamen heel laat waardoor we zelf al een oplossing hadden uitgewerkt om deze mensen in az West te vaccineren. Na onze eerste vaccinatiedag kwamen dan ineens nieuwe richtlijnen waardoor we moesten werken met een referentiecentrum (een referentiecentrum bestaat uit een team van specialisten en paramedici die gespecialiseerd zijn in een bepaalde aandoening, red.). Gelukkig hebben we nog geen enkele ernstige reactie gezien. Dat is heel positief."

T-d: Hoe evalueer je de voorbije maanden?
Sigrid:
"Ik vond het een verrijking om eens niet-klinisch werk te doen, maar meer beleidsmatig en organisatorisch."

Het is voortdurend puzzelen om geen enkel vaccin te verspillen.

T-d: Wat is de stand van zaken? Welke leeftijdsgroep komt dan aan de beurt ongeveer?
Sigrid: "Het evolueert snel natuurlijk. Maar op 5 juni hadden we al 30.000 prikken gezet en werden mensen uit het geboortejaar 1988 al uitgenodigd."

T-d: Hoe schat je de varianten in? Hoe lang denk je  dat VC Furnevent operationeel blijft?
Sigrid: "Ik vermoed dat we in de toekomst boosters (extra vaccin, red.) nodig hebben, aangepast aan nieuwe varianten. Een beetje zoals we dat met griepvaccinatie doen. Ik verwacht niet dat de vaccinatiecentra daarvoor open blijven. Dat zullen we in de eerste lijn (zorg waarvan iedereen gebruik kan maken zonder doorverwijzing zoals huisartsen, red.) opvangen."

T-d: Hoe ervaarde je de coronasituatie als huisdokter?
Sigrid:
"Ik vond het geen lastige periode. Het was boeiend om nieuwe samenwerkingen aan te gaan. We hadden veel werk, maar er waren ook mensen die helemaal niet meer konden werken. Dus, ik klaag zeker niet."

T-d: Bij sommige mensen heerst wantrouwen over het vaccin. Wat is jouw mening daarover?
Sigrid:
"Ik beweer zeker niet dat bijwerkingen onmogelijk zijn, maar de kans is zo ontzettend klein en zo veel zeldzamer dan het aantal overlijdens door COVID-19 (ook bij jonge mensen) dat ik absoluut voorstander ben van vaccinatie. De cijfers dalen spectaculair en bewijzen dat vaccinatie de oplossing is om terug te keren naar het normale leven."

T-d: Wat betekent groepsimmuniteit precies?
Sigrid:
"Doordat je de grote meerderheid van je groep vaccineert, verhinder je dat het virus zich verder verspreidt. Het botst altijd tegen iemand die al gevaccineerd is. Zo stopt de verspreiding."

Ik vermoed dat we later een extra vaccin nodig hebben, aangepast aan nieuwe varianten

T-d: Waar kijk je naar uit in het post-COVID-19-tijdperk?
Sigrid:
"Terug genieten van frisse lucht zonder mondmasker. (glimlacht)"

T-d: Heb je al vakantieplannen? 
Sigrid:
"Ik ga zeker ergens kamperen met de kinderen en onze hond. Ik laat het van het weer en de coronasituatie op dat moment afhangen waar dat zal zijn."