De watertoren Groenendijk, op de hoek van de Nieuwpoortsteenweg en de Kinderlaan, is al sinds 1969 beeldbepalend in onze gemeente.

Het gebouw bleef door de strenge veiligheidsmaatregelen gesloten voor het publiek. Vorig jaar maakte Aquaduin bekend dat de watertoren opengaat. Ondertussen is het ontwerp klaar. De Raad van Bestuur van Aquaduin keurde een nieuw, definitief ontwerp voor de bijkomende toegankelijkheid goed.

Publieke bestemming

Via de procedure Oproep WinVorm werd, dankzij een architectuurwedstrijd, het beste ontwerp gekozen. Aquaduin kreeg daarvoor professionele ondersteuning van de provincie West-Vlaanderen en de Kwaliteitskamer, een commissie die gratis advies geeft aan publieke West-Vlaamse projecten.

Er werd gekozen voor een ontwerp van TM Johansen Skovsted Arkitekter en Veldhuis Architectuur, met een externe trap van 40,8 meter hoog en een lift. De bijkomende structuur is slank en geeft bezoekers vanaf de trap verschillende perspectieven op de toren en het landschap. De trap en de liftkern voor bezoekers zijn gescheiden van de bestaande ingang van de toren. Tussen de nieuwe structuur en de watertoren zijn maar drie raakpunten voorzien waardoor de ingrepen aan de elegante watertoren minimaal zijn. Het silhouet van de watertoren blijft zo gevrijwaard.

Architecten Veldhuis en Johansen Skovsted benadrukken de samensmelting van de nieuwe publieke functie en de mooie vormgeving van de watertoren: “Door de nieuwe toevoegingen voldoende ver te laten landen van de voet van ‘De Groenendijk’ raakt het mooie, slanke silhouet ongestoord de grond. Liftschacht en trap zijn duidelijk smaller dan de basis van de watertoren. De expressieve trap geeft ook een duidelijk signaal: dit is een publieke bestemming! De dans tussen bestaande toren en nieuwe circulatie vormt een uniek symbool voor de kuststreek.”

Wolkenkamer

De ruimte onder het dak wordt omgebouwd tot wolkenkamer: een polyvalente ruimte voor de lokale gemeenschap die tijdelijk of permanent kan worden gebruikt voor lezingen, tentoonstellingen, educatieve projecten of als uitkijkpost en ontmoetingsplek. Rondom de bestaande trap komen een toilet, bergruimte en een kleine bar. De voorlopige oplevering van de werken is voorzien voor de eerste helft van 2024. We kijken ernaar uit om iedereen uit de streek en ver daarbuiten te laten meegenieten.