Ga op 19 maart 2022 het strand op en verzamel honderd schelpen. Identificeer ze, tel ze en maak leuke foto’s.

Je krijgt in de telpost een telformulier en een zoekkaart die je op weg helpt. Schelpenkenners helpen mee bij het herkennen en verzamelen van je schelpen. Schelpen rapen en identificeren: het blijft leuk en het is goed voor de wetenschap. Zo weten onderzoekers welke schelpen op ons strand voorkomen en wat de evoluties zijn.  

Hoe deelnemen?

Schrijf je in via www.groteschelpenteldag.be: op de website vind je alle praktische info.
Op zaterdag 19 maart – van 10 tot 16 uur – staan experten klaar om je te helpen aan de telpost (Surfclub Windekind, bovenverdieping, Zuidenwindhelling 1). Zo identificeer je samen de twijfelgevallen. Wil je voorbereid aan de Grote Schelpenteldag beginnen? Schrijf je dan in voor de twee online schelpenopleidingen. Je krijgt ook instructies over hoe je schelpen verzamelt, herkent en de gegevens noteert.

De Grote Schelpenteldag: herkennen van schelpen

9 maart 2022 > online schelpenopleidingen: basiscursus & masterclass

  • 19.00 - 19.45 uur - Basiscursus (absolute beginners): wat houdt het in om burgerwetenschapper te zijn, welke methode gebruiken we op de schelpenteldag, welke kenmerken moet ik kennen om soorten schelpen te onderscheiden, en welke schelpen zijn de meest voorkomende schelpen op het Vlaamse strand.
    Lezing door Jan Seys (VLIZ).
    Registreer je hier, en ontvang een link om toegang te krijgen tot de Basiscursus.
  • 20 – 21.30 uur - Masterclass focust op de moeilijkere soorten en enkele vaak gemaakte fouten bij eerdere schelpentellingen. In het laatste half uurtje is er ruimte om extra uitleg te vragen of enkele twijfelgevallen voor te leggen aan de schelpenkenners van de Strandwerkgroep.
    Lezing door Jan Seys (VLIZ), scHELPdesk door Francis Kerckhof en Aäron Fabrice.
    Registreer je hier, en ontvang een link om toegang te krijgen tot de Masterclass.

In maart 2021 verscheen in Tij-dingen.be een groot dossier rond schelpen. 
Lees alle artikels nog eens na.

De Grote Schelpenteldag is een organisatie van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), de Provincie West-Vlaanderen, EOS Magazine, de Strandwerkgroep, Natuurpunt en Kusterfgoed.