Aze, Manon en Noortje zijn 11 jaar en dansen bij De Juttertjes. Volksdansen is een hobby die niet voor iedereen is weggelegd.

Tij-dingen wilde weten wanneer deze jonge meiden uit de gemeenteschool van Oostduinkerke hun eerste danspassen zetten.

De redactie is al meteen mee in het ritme en na elke tel vuurden we een vraag af. 1, 2, 3, linkervoet naar voor en draaien.

Tij-dingen: Wat vinden jullie leuk aan volksdansen?

Aze: "Naast dansen is onze groep het allerleukst. We vormen één grote familie."
Manon: "Dat klopt! Tijdens het volksdansen is iedereen bevriend."
Noortje: "En omdat je al mag instappen vanaf de derde kleuterklas, helpen de groten de kleintjes!"

De Juttertjes doen inderdaad veel meer dan dansen alleen (Manon) 

T-d: Jullie treden ook op. Heb je daar speciale kledij voor nodig?

Manon: "Optreden is spannend, maar wel leuk. Het publiek klapt vaak mee, soms mogen ze ook meedansen. En we trekken dan speciale kledij aan. Die maakt onze begeleidster Ria zelf. Je kiest zelf of je het tenue voor jongens of meisjes draagt."
Aze: "Een meisjesuniform bestaat uit een wit T-shirt met lange mouwen, een donkerblauwe rok met een schort erover, een sjaal met een badge van onze dansgroep en een houten klompje, een donkerblauw hoedje, zwarte kousen en zwarte turnpantoffels."
Noortje: "Ook de jongens dragen een wit T-shirt, naast een donkerblauwe schabbe (een soort hemd), een donkerblauwe lange broek, een sjaaltje met badge en klompje, een petje, zwarte kousen, rode beenwarmers en zwarte turnpantoffels. Zo worden we echte visserskinderen."

T-d: Wordt er alleen gedanst bij volksdansgroep De Juttertjes?

Aze: "Nee hoor. Tussen het dansen door doen we ook spelletjes zoals kiekeboe, tikkertje, zakdoekje leggen of schipper mag ik overvaren?"
Noortje: "En af en toe gaan we op uitstap. Op ‘Juttertjesdag’ is er een verrassingstrip naar een kinderboerderij of een familiepark. Soms houden we ook repetities in een bepaald thema."
Manon: "De Juttertjes doen inderdaad veel meer dan dansen alleen. Zo leren we elkaar beter kennen en komen we prima overeen."

T-d: Hebben jullie nog herinneringen aan jullie 1e optreden?

Aze: "Mijn eerste optreden was in het Visserijmuseum. Mijn schoen is toen afgevallen."
Manon: "Dat overkwam mij ook toen ik nog heel klein was. Ik liep de 1e keer mee met de Garnaalstoet. Als troost mocht ik toen in de bolderkar zitten, een karretje op vier wielen dat door een volwassene wordt getrokken."
Noortje: "Ik herinner me het eerste optreden vooral als héél erg spannend. Ik moest toen bloemen neerleggen, maar de bos was zo groot dat ik niks meer zag. Ondertussen doe ik al zeven jaar aan volksdansen. Optreden ben ik nu dus wel gewoon!"

T-d: Wat is volksdansen juist? Hoe kwamen jullie daarbij?

Aze: "Volksdansen is best lastig. Je moet veel verschillende passen onthouden en je wordt er soms heel moe van. Zelf zitten we bij De Juttertjes. Van die volksdansgroep kenden we de begeleiders. En een paar vriendinnen dansten daar al. Zo begonnen wij er ook mee."

T-d: Welke volksdansen bestaan er allemaal?

Manon: "Er zijn veel verschillende dansjes in verschillende soorten en maten. Bekende titels zijn bijvoorbeeld Het smidje, Boerenmeisje, Scheepjes varen, De mosselman en Dag mijn Rozemarijntje. Maar onze lievelingsdans is Bal in de straat. Dan kan je met verschillende mensen dansen want je moet de hele tijd doorschuiven, zonder wachten."

T-d: Houden jullie ook van andere dansgenres?

In koor: "Ja hoor, moderne dans is ook fijn. Maar volksdansen blijft het allerleukste!"

Wist je dat een jutter iemand is die aangespoelde spullen op het strand verzamelt? Deze Juttertjes verzamelen danspassen. Volksdansen zijn groepsdansen die ook vroeger al gedanst werden op volksfeesten, overal ter wereld. Bijvoorbeeld door vissers en hun vrouwen.

Contact: