Wanneer kreeg de eerste Koksijdse burgemeester zijn sjerp? Wist je dat Wulpen al in 1135 als parochie werd vermeld? En in Oostduinkerke wisselen 3 burgemeesters elkaar af tussen 1796 en 1800.

Tij-dingen keert terug in de tijd en kijkt over de schouders van de machthebbers van toen. Wat waren hun drijfveren of grootste realisaties? Deze eerste aflevering starten we aan het einde van de 18e eeuw.

Wulpen was er al vroeg bij

De eerste vermelding van Wulpen dateert uit 1114 en Wulpen werd daarbij vernoemd samen met de term parrochia. Dat wijst erop dat de dorpskern toen al over een eigen bidplaats beschikte. Tussen 1130 en 1135 werd de parochie toevertrouwd aan de Sint-Niklaasabdij. De geschiedenis van de Sint-Willibrorduskerk is slecht gekend. De middeleeuwse kerk brandde in 1873 af en werd tussen 1875 en 1877 heropgebouwd.

De Sint-Willibrorduskerk brandde in 1873 af en werd tussen 1875 en 1877 heropgebouwd.

Eerste burgemeesters

Wulpen heeft met uitzondering van Oscar Faict (brouwer) altijd landbouwers als burgemeester gehad. Tot hoog oplopende discussies kwam het in de gemeenteraad nooit. Buiten het verbeteren van de landbouwwegen, het reinigen van grachten en het herstellen van duikers, werden geen uitzonderlijke beslissingen genomen.

In 1830 werd Petrus Jacobus Lapon burgemeester van Wulpen. Maar in datzelfde jaar werd hij opgevolgd door Henricus Xaverius Florizoone. Beide burgemeesters waren landbouwers, zoals de Wulpense traditie dat voorschrijft.