Onze gemeente, samen met de provincie West-Vlaanderen, is al tien jaar bezig met het project rond de reconversie van de luchtmachtbasis in Koksijde-Dorp. Het gaat dan ook over een omvangrijk gebied (400 hectare) met een prachtig open landschap.
Heel wat elementen moeten een plaats krijgen op de vrijgekomen ruimte.
Geen gemakkelijke puzzel.
Daarom werd een integrale ruimtelijke visie uitgewerkt.
Welke stappen worden verwacht in 2022? Doel is om een ontwerp-PRUP te maken en, na het openbaar onderzoek, te komen tot een definitieve vaststelling. Geef gerust je opmerkingen of suggesties door tijdens dat openbaar onderzoek. Daarnaast nog de start van het communicatie- en participatietraject en op het terrein een eerste publieksevenement. Daarna volgt de ontwerpoefening open ruimte en hopelijk al snel een eerste realisatie op het terrein, bijvoorbeeld de verhuis van de technische diensten naar de kazernezone.
Het strategisch project gaat gepaard met een nieuwe naam en logo. Het logo is een knipoog naar de landingsbanen die vanuit de lucht gezien een kruis vormen en straalt trots uit. Zowel over de rijke geschiedenis van het terrein als over de ruime mogelijkheden voor de toekomst. Het logo heeft geen kader en verbeeldt op die manier ook openheid. Op vandaag is het terrein alleen toegankelijk voor de militairen, maar daar komt verandering in. Het gebied zal een waaier aan invullingen bevatten. Daarom werden, naast het hoofdlogo, ook logo’s voor de deelprojecten ontworpen: nieuwe luchtbasis, innovatiebasis, recreatiebasis, natuurbasis en woonbasis.
In de komende jaren wordt er met verschillende partijen gewerkt aan een aantal concrete acties: gesprekken over de verkoop van het terrein, lancering van de deelprojecten, voorbereiding van concrete realisaties op het terrein, nadenken over tijdelijke invullingen, fasering, financiële haalbaarheid, participatie op verschillende momenten en een ontwerpoefening Open Ruimte.
De open ruimte en het landschap zijn de twee speerpunten van het strategisch project. Er zijn heel wat uitdagingen en doelstellingen op vlak van natuur, landbouw, recreatie en water. Om al die elementen een volwaardige plek te geven, wordt er geluisterd naar verschillende partijen en gaan experten aan de slag om deze evenwichtsoefening uit te werken.
In deze omgeving, tussen de duinen en het polderlandschap, is nood aan behoud en versterking van de natuur- en landbouwwaarden, in het bijzonder de beschermde duinpolderovergang. Bovendien wordt gedacht aan de ecologische verbinding met de omgeving rond De Nieuwe Basis, zoals de verbinding tussen de Noordduinen en Belvédèreduinen en de waterhuishouding van het Langeleed. Om Koksijde met Veurne te verbinden voor fietsers, wordt een fietssnelweg voorgesteld. Hierlangs kan een groene as liggen als ecologische stapsteen om de grotere natuurgehelen met elkaar te verbinden.
De komende jaren kunnen er al realisaties zijn op het terrein: bv. de verhuis van de technische diensten van de gemeente naar de kazernezone.
In het plan dat voorlopig op tafel ligt, worden heel wat invullingen voorzien op De Nieuwe Basis. Voor sport en recreatie wordt de bestaande verharding zoveel mogelijk hergebruikt, waarbij ook een link kan zijn met het bestaande recreatieve netwerk van fiets-, wandel- en mountainbikeroutes. De landingsbanen worden gedeeltelijk behouden voor recreatieve luchtvaart. Alleen een kleine zone blijft bewaard als helikopterplatform voor de FOD Defensie, waarop zij specifieke trainingsoefeningen blijven uitvoeren. Daarnaast is er ook plaats voor gemeenschapsvoorzieningen en ruimte voor een lokaal bedrijventerrein, een wetenschapspark en een intergemeentelijk milieupark.