De lokale hockeyclub is intussen helemaal geïnstalleerd op de nieuwe uitvalsbasis aan sportpark Hazebeek. Voor de redactie van Tij-dingen was dit het geknipte moment voor een gesprek. “We zijn de gemeente heel dankbaar voor deze accommodatie. Zo blijven we groeien.”

De lokale hockeyclub is intussen helemaal geïnstalleerd op de nieuwe uitvalsbasis aan sportpark Hazebeek. Voor de redactie van Tij-dingen was dit het geknipte moment voor een gesprek. “We zijn de gemeente heel dankbaar voor deze accommodatie. Zo blijven we groeien.”

Tij-dingen: Waarvoor staat Hockey Club Koksijde?
Nathalie Jacob:
“We willen een club zijn die voor iedereen toegankelijk is, zowel voor recreatieve als competitieve spelers. Door de snelle toename van spelers en speelsters zoeken we extra trainers. Al beschikken we met Anne Nottebaert gelukkig al over een ervaren rot in het vak. Ze speelde veertien jaar in de Belgische ploeg en richtte hier de club op in Oostduinkerke (2006-2009). Vandaag staat ze er nog steeds met groot enthousiasme. Ook voor haar is dit een droom die werkelijkheid wordt.”

T-d: Geef eens een kort woordje uitleg over jullie werking?
Nathalie:
“Voorlopig komen we uit met drie jeugdploegen in competitieverband. Gemengd en dat zorgt voor een leuke sfeer tussen jongens en meisjes, met wederzijds respect. Daarnaast zijn nog andere ploegen waaronder een volwassenteam actief waarbij iedereen welkom is vanaf 18 jaar –  zolang de conditie het toelaat (lacht). Los daarvan is de organisatie van de officiële wedstrijden niet altijd eenvoudig.”

T-d: Hoe bedoel je?
Nathalie:
“De verplaatsingen zijn relatief ver (regio Gent en Antwerpen). En voor thuiswedstrijden moeten we telkens op zoek naar scheidsrechters en extra verantwoordelijken. Omdat de hockeysport bij sommige ouders nog relatief onbekend is, willen we zo snel mogelijk inzetten op opleidingen voor wie dat wil. Zo hopen we dat dit probleem binnen een paar jaar van de baan is.”

T-d:  De wedstrijden vinden plaats op zaterdag.
Nathalie:
“Dat klopt. Om 10 uur speelt de U10, gevolgd door de U14 (11.15 uur) en de U19 (13 uur). De eerste competitiereeks eindigt op 14 november. Volwassen spelen voorlopig uitsluitend vriendschappelijke wedstrijden. De eerste thuiswedstrijd ging in eigen huis verloren tegen Eclair Oostende.”

T-d:  Waar droomt Hockey Club Koksijde nog van?
Nathalie:
“Graag zouden we andere clubs aantrekken die het terrein huren voor bv. zomerstages. De globale visie van onze club is dat we recreatieve spelers evenveel kansen geven als competitiespelers. En zoals gezegd, hoop ik dat er nog vrijwilligers opduiken. De belangrijkste slagzin voor onze organisatie is: Het is belangrijk hoe je speelt, maar nog belangrijker hoe je samenspeelt. Onze grootste droom is om hier de Red Lions of de Red Panthers te ontvangen. Speler Vincent Vanash verblijft al regelmatig in onze gemeente. Het zou tof zijn om hem hier aan het werk te zien.” 

T-d: Komen er in de toekomst extra teams in competitieverband?
Nathalie:
“Dat is de bedoeling, maar de organisatie moet natuurlijk haalbaar blijven. Datzelfde geldt voor een competitief volwassenelftal. Onze 18-plussers zijn voorlopig weliswaar vooral geïnteresseerd in recreatieve wedstrijden. Wie weet verandert dat als onze jeugd later doorstroomt en dat er zo een effectieve volwassenploeg ontstaat.”

T-d: Waarom moeten kinderen kiezen voor de hockeysport?
Nathalie:
“Net zoals voetbal en volleybal is deze sport een teamsport. Het grote verschil met deze twee is dat hockey geen contactsport is. Het vereist een fijne motoriek, een goed reactievermogen en spelinzicht. Ook termen als fairplay en respect zijn heel belangrijk en dat is toch cruciaal in de opvoeding van onze kids.”

T-d: Hoe groot is de regionale uitstraling van deze club?
Nathalie:
“We hebben leden uit alle windstreken, meer dan de helft – 60 procent – is afkomstig uit onze gemeente. Ruim een kwart (27 procent) komt uit Veurne en 11 procent uit De Panne. We hebben ook spelers uit Izenberge, Nieuwpoort, Diksmuide.”

T-d: Je sprak over coaches, trainers en begeleiders: wat is het verschil?
Nathalie: “Een coach is een ouder die weet hoe je een ploeg moet begeleiden, kan instaan voor de wissels en zorgt voor mentale bijstand. Een trainer engageert zich tot het aanleren van de hockeysport aan onze jeugd. Ten slotte zijn er ouders die als begeleider de administratie op zich nemen die bij een competitieploeg komt kijken. Ik denk aan het regelen van vervoer en het invullen van het wedstrijdformulier.”