In de rubriek De fakkel van Koksijde draagt een inwoner het woord over aan iemand anders. De enige voorwaarde is dat hij of zij een directe link heeft met Koksijde. Martine Miniot kreeg de fakkel in oktober en gaf die door aan Shirley Tyteca.

Tij-dingen: Leg eens kort uit wie je bent, wat je doet en waar je vandaan komt.

Shirley Tyteca: "Ik ben opgegroeid in De Panne en werd als kind wakker met de geur van verse broden, pistolets en boterkoeken. Mijn papa komt uit een bakkersfamilie en tot mijn elfde hielden mijn ouders een bakkerij in De Panne open. Als kind vond ik het zalig in zo'n groot huis tussen al die lekkere geuren. Mijn vriendinnen kwamen destijds graag spelen want ze mochten altijd iets uitkiezen om te eten. Ik bak nog regelmatig, vooral uit nostalgie naar die geuren, want zelf ben ik niet zo'n grote snoeper.

Samen met Servaas Pauwels, een ventje uit de duizend, heb ik twee prachtige kinderen, Moos (10) en Ellis (9). Ik sta in het onderwijs, gaf een kleine tien jaar les in de Hotelschool in Koksijde en ondertussen werk ik al enkele jaren als ondersteuner. In 2016 startte ik met studiebegeleiding als zelfstandige in bijberoep, naast mijn job in het onderwijs. Het knaagde na een tijdje dat ik onvoldoende leerlingen met leerproblemen uit kwetsbare gezinnen bereikte en zo ontstond in 2017 de TOPPIE-klas in samenwerking met het Sociaal Huis. TOPPIE is een letterwoord dat staat voor de aanpak in onze huiswerkklassen: Tip, Opsplitsen, Plannen, Presteren, Ik vraag hulp, Evalueren. Ik werk enorm graag met kinderen en haal veel voldoening door hen te zien groeien en bloeien. Mijn aanpak is simpel: veel liefde en aandacht schenken. Soms hebben we kinderen die een muur rond zichzelf opgebouwd hebben of botsen we op moeilijk gedrag. Het is niet altijd simpel en het vraagt soms veel tijd en geduld. Maar de dankbaarheid en liefde van de kinderen (in de vorm van knuffels, briefjes, complimenten) die we terugkrijgen, is fantastisch. Als ik een kind juffrouw Shishiiiiiiii hoor roepen, dan is mijn dag goed! Ik hoor hetzelfde van mijn vrijwilligers. Uiteindelijk willen we toch allemaal graag gezien worden of we nu jong zijn of oud."

Shirley Tyteca

Het knaagde dat ik onvoldoende leerlingen met leerproblemen uit kwetsbare gezinnen bereikte

T-d: Wat doe je dan om tot rust te komen?

Shirley: "Ik dompel mezelf onder in de Noordzee, het liefst al surfend! Water werkt voor mij enorm helend, zowel mentaal als lichamelijk. Elke dag rol ik ook mijn yogamat uit. Dat is letterlijk en figuurlijk landen. En als er chaos in mijn hoofd heerst, doet een gesprek met Servaas wonderen."

T-d: Wat maakt onze gemeente uniek?

Shirley: "De natuur en de rust! We hebben bos, zee, duinen en strand op wandel- of fietsafstand. Er is een ruim aanbod aan sportclubs en als we bij de bakker of de slager komen, maken we een praatje over het weer. Je voelt je hier thuis."

T-d: Heb je nog andere hobby’s of passies?

Shirley: "Ik hou enorm van wandelen in de natuur, gezond koken, bijkletsen met vriendinnen en sporten!"

T-d: Neem ons mee naar je favoriete plek in onze gemeente.

Shirley: "Dat is aan het zeetje, aan onze cabine. Daar is het supergezellig. De kinderen vinden telkens iemand om mee te spelen en wij kletsen en aperitieven met onze cabineburen."

T-d: Genieten: wat is dat voor jou?

Shirley: "Tijd nemen voor wat je op dat moment aan het doen bent. We leven te gejaagd en racen door de dag. Mijn mama is hierin mijn grote voorbeeld en leert mij, zonder dat ze het zelf weet, om te verstillen en te genieten. Zij heeft multiple sclerose en leeft door haar ziekte aan een trager tempo. Genieten van je kop koffie, de tijd nemen om echt te luisteren naar elkaar en genieten van het zonnetje. Wat kan en doet zij dat goed."

Shirley Tyteca

Water werkt voor mij enorm helend, zowel mentaal als lichamelijk.

T-d: Heb je al overwogen om te verhuizen?

Shirley: "Nee, ik ga graag op reis, maar ik kom ook heel graag terug thuis. Ik ben hier echt gelukkig met mijn gezin, familie en vrienden! Al droom ik soms van een warmer land met golven. (glimlacht)."

T-d: Wat vind je de belangrijkste gebeurtenis, evolutie of trend van de laatste jaren?

Shirley: "Dat Koksijde alsmaar hoger scoort op de kansarmoede-index. Ondertussen zitten we boven het Vlaams gemiddelde: nl.: 15,4 procent in Koksijde ten opzichte van 13,65 procent in Vlaanderen (cijfers: Opgroeien 2020 en Koning Boudewijnstichting). Vóór de TOPPIE-klas opstartte, was ik nog niet in contact gekomen met kansarmoede. Ondertussen heb ik al heel wat stoepbezoekjes achter de rug en kon ik achter heel wat gevels kijken. Hoewel er tussenkomsten in lidgeld sportclub, schoolfacturen en onderwijscheques mogelijk zijn, is de drempel richting hulp soms groot. Doordat we in de TOPPIE-klas elk trimester in dialoog gaan met de ouders en samenwerken met een brugfiguur en buurtwerker uit het Sociaal Huis, kunnen we de ouders ook op weg helpen. Ik hou mijn hart vast voor deze winter met de stijgende energieprijzen."

We leven te gejaagd en racen door de dag

T-d: Waar droom je nog van?

Shirley: "Op persoonlijk vlak: van een mini-van om mee rond te trekken, van een verre reis naar Sri Lanka of India, van surfen op warme, cleane golven en van minder gehaast te moeten leven. En op vlak van onze samenleving: meer gastvrijheid, meer zorgen voor elkaar en een minder grote kloof tussen rijk en arm."

T-d: Tot slot. Wie krijgt De fakkel van Koksijde van jou en waarom?

Shirley: "Camiel Clarysse. Hij is leider bij Scouts Zeedustra Koksijde en top in de omgang met kinderen. Bij mij heeft hij een streepje voor omdat hij zo grappig is! Het is super om te zien hoe jongeren, zoals hij, zich op vrijwillige basis inzetten voor andere jongeren."

Shirley Tyteca
Shirley Tyteca
Shirley Tyteca
Shirley Tyteca
Shirley Tyteca