Ben je creatief en geïnspireerd door kunst? Schrijf je dan in voor een atelier in de Westhoek Academie Koksijde. Onze academie biedt workshops en lessen aan voor alle leeftijden en niveaus.

Tij-dingen boetseerde een afspraak en ging langs in de Veurnelaan voor een gesprek met lesgever Carlo Van Poucke en cursisten Gudrun en Annemie. Wist je dat je vanaf volgend schooljaar striptekenaar kan worden?

Tij-dingen: Stel jullie eens kort voor.

Gudrun Nollet: "Ik ben 40 jaar, gehuwd met Jan Vandromme (die in Koksijde op het gemeentehuis werkt) en we hebben 2 dochters, Lotte (14) en Amber (12). Jan en ik zijn beiden afkomstig van Poperinge, maar wonen aan de Westkust voor ons werk. We wonen nu in Adinkerke, ik ben ergotherapeut en werk in Huize Maria Troost in Veurne."

Annemie Van de Casteele: "Als grafisch designer creëer ik texturen (en maak ik er drukklare bestanden van) voor de printindustrie zoals behang, vloeren, panelen, en tapijt. Mijn klanten komen zowel uit binnen- als buitenland, ik werk voor drukkerijen en producten. Als digital print consultant help ik bedrijven bij de opstart van hun afdeling grootformaat digitaal drukken en ga ik op locatie om de kleuren van collecties aan te maken voor druk. Ik ben afkomstig van Deinze en woon sinds 10 jaar met mijn partner in Koksijde."

Carlo Van Poucke: "Ik woon in Tielt en geef al sinds 2008 les bij de WAK. In het begin 8 uur per week en dat groeide gestaag tot een voltijds rooster. Je vindt me in de WAK op woensdagnamiddag en -avond, donderdagavond en vrijdagnamiddag en -avond."

We worden uitstekend begeleid door de leerkrachten en krijgen inzicht in alle technieken

T-d: Vanwaar de keuze om met kunst bezig te zijn?

Carlo: "Na mijn studies tuin- en landschapsarchitectuur wilde ik me verder verdiepen op artistiek vlak. Ik ontdekte toen dat je keramiek kon studeren aan het Gentse Sint-Lucas. Werken met klei op een draaischijf fascineerde me al tijdens mijn kindertijd. Dus ik sloeg zo 2 vliegen in één klap."

Annemie: "Ik volgde van kleins af tekenles aan de academie in Deinze en volgde kunsthumaniora aan Sint-Lucas. Dan modeontwerp (Antwerpen en Kortrijk), textiel (Gent) en nu dus keramiek in Koksijde."

Gudrun: "Veel mensen in mijn familie zijn bezig met tekenen en schilderen. Mijn grootmoeder aan moeders kant was naaister en was creatief. Ze schilderde én samen met mijn moeder deed ze ook keramiek. Toen mijn moeder trouwde, hield dat op, maar mijn grootmoeder bewaarde al haar gereedschap. Toen ze op het einde van haar leven besliste om haar spullen weg te geven, kreeg ik haar keramiekspullen: 'jij bent de enige van de kleinkinderen die dat zal gebruiken' en ze kreeg gelijk. De spullen verhuisden van Poperinge naar Ieper, daarna naar Oostduinkerke om uiteindelijk in Adinkerke te belanden waar we nu al 7 jaar wonen. Toen mijn kinderen groter werden, kwam er tijd vrij om daar iets mee te doen. En tijdens een opendeurdag, net voor corona, schreef ik mij in. Niet veel later kreeg ik bericht dat er nog een plaatsje vrij was."

T-d: In welke kunstvormen wil je je nog verdiepen?

Carlo: "Ik ben alleen bezig met keramiek. Ik studeerde af aan het Gentse Sint-Lucas in 2000 en werkte daarna in diverse academies vooraleer ik hier terechtkwam. Vergis je niet: je kan een traject volgen van 7 jaar: de opleiding van 5 jaar met daarna nog de kans om je te specialiseren. Wat doen mijn leerlingen? In het 1e jaar gaat het over het aanleren van de techniek en boetseren met klei. Daarna volgt de mallentechniek, gieten, glazuren en de afwerking. In het 3e jaar drijven we die specifieke kennis verder op. De laatste 2 jaar staan in het teken van projecten. Idem voor de specialisaties, maar dan vooral gericht op tentoonstellingen."

Gudrun: "Van mijn grootmoeder leerde ik naaien en zo maakte ik soms kleertjes voor de kinderen. Als kind volgde ik teken- en kantklosschool in Poperinge. Tekenen in de lagere graad, kantklossen van mijn 10 tot 17e. Mijn jongste dochter erfde de interesse in het creatieve en volgde ook al 6 jaar beeld bij meester Koen in De Panne. Het plan is dat ze zich inschrijft in de WAK."

Annemie: "Ik creëer graag texturen en met klei zijn de mogelijkheden onbeperkt. En hier in Koksijde hebben we toevallig de beste leerkracht. Carlo weet enorm veel over de verschillende technieken waardoor ik er op mijn plek zit."

Ik vind het ontspannend om na een stressvolle werkdag naar de academie te gaan

Pottenbakkers

T-d: Heb je een favoriete tentoonstelling die je al bezocht of lievelingskunstenaar?

Gudrun: "Lucien De Gheus was een bekend keramist in Poperinge – vooral in de jaren 60. Toen hij stierf, vormde een vriend van hem zijn huis om in een museum. Elke zomer is er een expo van moderne keramisten of andere kunstenaars, in de grote tuin en het huis. Ik vind het leuk om te zien hoe hedendaagse kunst en keramiek van 50-60 jaar oud elkaar vinden. 2 jaar terug was natuurkunstenares Jane Norbury daar te gast en zij leerde me de wereld kennen van pigmenten, engobes (kleipoeder) en terra sigillata (aardewerk). Het zijn trouwens de pigmenten die ik van mijn grootmoeder kreeg die ik eerst heb uitgetest. Het zijn verrassende kleuren uit de jaren 1960 die je nergens meer vindt.Ook in Ieper (Adrienne D en Frock) en Brussel (art-nouveau, schilderijen van Klimmt) vond ik inspiratie."

Carlo: "Mijn favoriete kunstenaar is Edmund de Waal en de tentoonstelling die me het meest bijbleef, is die van Grayson Perry, Tomb of the Unknown Craftsman, in het British Museum in Londen."

Annemie: "Via mijn werk bezoek ik dikwijls beurzen in Duitsland (Hannover, Frankfurt, Keulen), Parijs en Eindhoven. Vooral die laatste: de Dutch Design Week steekt er bovenuit. Daar vind je veelzijdig werk met textuur en keramiek. Idem voor de Milan Design Week, daar doe ik veel inspiratie op."

T-d: Je volgt les in de Westhoek Academie Koksijde. Een aanrader?

Annemie: "Zeker weten. We worden uitstekend begeleid door de leerkrachten en krijgen inzicht in alle technieken. Iedereen leert op zijn of haar niveau werken en volgens de beschikbare tijd – sommige mensen kunnen enkel tijdens de lessen werken aan hun opdrachten. Je kan op elk moment info of demo's vragen aan de lesgevers. En omdat medestudenten van de andere leerjaren bij ons werken, steken we veel op van elkaar."

Gudrun: "In de academie is de sfeer gemoedelijk. Ik slaagde er trouwens in om iemand te prikkelen terug te komen, een dame die woonde in Sint-Idesbald en nu verblijft in een rusthuis (waar ik werk, in Veurne). Ze komt nu elke dinsdag schilderen met haar nichtje en ze is vol lof over de sfeer onder de cursisten en de lesgevers.

Carlo: "We moéten niets doen met de werken. Het gaat van gebruiksvoorwerpen tot kunstobjecten. We proberen iemand uit te dagen en te leiden naar een eigen richting."

Annemie: "Ik vind het ontspannend om na een stressvolle werkdag naar de academie te gaan, dan ben ik helemaal gerelaxt tegen dat ik thuiskom. Dat is omdat je creatief werkt, met je handen. Je ziet er ook direct resultaat van. De dagelijkse beslommeringen vallen zeer snel van je af. Ik beschouw de keramiekles als mijn persoonlijke vorm van yoga."

T-d: In juni, aan het einde van elk schooljaar, is er de jaarlijkse tentoonstelling van de cursisten in Kapel Rozenkrans.

Gudrun: "Inderdaad, het zijn de cursisten die de selectie maken per groep. De moeite waard om eens te bezoeken."

Annemie: "Normaal vindt deze expo plaats in de WAK maar het gebouw staat letterlijk in de steigers. Elke studierichting komt er aan bod."