Tij-dingen zet elke maand onze ondernemers in de kijker: een nieuwe handelszaak die opent, een zelfstandige die een speciale gebeurtenis viert of iemand die een mijlpaal bereikt.
Deze maand ging Tij-dingen de creatieve toer op. We spraken met Walter Carels van Carels Photography.
Tij-dingen: Wat is het concept van jullie zaak?
Walter Carels: “Goh, dat is een hele boterham. Carels Photography is een team van drie beroepsfotografen: mijn dochter Ines, mijn vriend René De Prins en mezelf. We gaan altijd op zoek naar uitdagingen op fotografisch vlak. Zo kan je bij ons niet terecht voor een pasfoto, maar wel voor een zakelijk portret. We kijken ook niet op onze horloge wanneer we een pasgeboren baby in onze studio fotograferen. En een huwelijksdag begint voor ons ’s morgens vroeg bij de kapper en eindigt ’s avonds laat met de openingsdans. Ook klasfoto’s pakken we anders aan. we kiezen voor portretfotografie in onze mobiele studio in plaats van bandwerk in de klas. Fotografie is een passie die we heel graag delen. En daarom geven we opleidingen en workshops. Ook aan kinderen. Ons bedrijf heeft een 20-tal digitale fototoestellen die we inzetten tijdens workshops zoals Fotografie4Kids en Fotografie4Tieners.”
Ik kan je verzekeren dat met weinig slaap en een volle maag het even slikken is als ze die eerste koe villen.
T-d: Waarvoor kunnen mensen terecht in jullie zaak?
Walter: “Alles van fotografie eigenlijk. Evenementen (van een huwelijk tot toeristische activiteiten), portretten (newborns, communies, maar ook zakelijke profielfoto’s), marketing en niet-traditionele school- en klasfoto’s. We geven ook opleidingen aan mensen die – net als wij – gebeten zijn door fotografie.”
T-d: Wat betekent de term zelfstandige voor jullie?
Walter: “De letterlijke definitie van zelfstandige betekent dat je als zaakvoerder alles zelf doet. Maar ik zeg liever: ik mag alles zelf doen. Naast alle administratieve verplichtingen, kosten en lasten overheerst vooral het feit dat ik de vrijheid heb om te beslissen wat ik graag doe en vooral niet wil doen. Dus voor mij staat zelfstandigheid voor vrijheid en loondienst voor veiligheid. Ik ben dan ook gestart als zelfstandige in bijberoep: the best of both worlds.”
T-d: De coronacrisis betekent een aardverschuiving voor veel handelaars. Geen gemakkelijke periode?
Walter: “Dat er voor elk traditioneel concept een creatief alternatief bestaat. Mensen zijn gewoontedieren en veranderen vaak pas als ze uit hun comfortzone komen. En dat is nu net wat corona teweegbracht. Corona was het burning platform waardoor we verplicht werden om zaken anders aan te pakken. We communiceren en vergaderen op een alternatieve manier, we onderwijzen anders en… we fotograferen anders.”
T-d: Zouden jullie nog een andere (handels)zaak of een nieuw concept willen uitproberen?
Walter: “Unieke businessmodellen in beeld brengen, dat willen we verder verkennen. We geloven heel sterk dat een paar krachtige beelden meer vertellen dan uitgeschreven bedrijfsstrategieën of mission statements. Zo brachten we de missie van Teirlynck – handmade shoes for selfmade men (een schoenwinkel uit Sint-Martens-Latem, red.) in beeld. Dankzij krachtige beelden tonen Caroline en Bart Teirlynck de volledige kwaliteitsketen van de producten. Het project From Cow to Shoe bestaat uit 24 kwaliteitsvolle zwart-witbeelden: van de levende koe tot de schoenhersteller.”
T-d: Waar dromen jullie nog van?
Walter: “Dat ons nieuw project (de unieke businessmodellen, red.) slaagt: een drietal West-Vlaamse ondernemers overtuigen om samen te werken en hun businessmodel in beeld brengen.”
T-d: Wat willen jullie extra benadrukken?
Walter: “Onze kwaliteit. Maar ook het besef dat het maken van kwaliteit, ook in de fotografie, tijd en flexibiliteit vergt.”
T-d: Vertel eens een fijne anekdote voor onze lezers.
Walter: “Voor het project From Cow to Shoe verbleven we meerdere dagen in Toscane (Italië). We hadden vooraf een strikte planning uitgewerkt: eerst naar de boerderij, dan naar de leerlooierijen en ten slotte de making-of van de schoenen in beeld brengen. Het was niet altijd evident om toegang te verkrijgen, maar een samenspel van het vloeiend Italiaans van Caroline en Bart Teirlynck, de commerciële benadering en vooral de lekkere Belgische pralines openden veel deuren. Tijdens ons bezoek aan de boerderij vroeg de boer ons of we ook een bezoek aan het lokale slachthuis hadden ingepland. Daar hadden we niet aan gedacht. Hij verzekerde ons dat hij ons via zijn relaties zou helpen om daar het villen van een koe te fotograferen. Wij dachten dat dit voor het einde van onze reis ging zijn, maar niets was minder waar. Diezelfde avond – het was al even na middernacht en we waren nog aan het nagenieten van de Toscaanse specialiteiten – kregen we een bericht van de boer dat we de volgende ochtend om zes uur stipt verwacht werden in het Macelli di San Miniato (het slachthuis van San Miniato). Ik kan je verzekeren dat met weinig slaap en een volle maag het even slikken is als ze die eerste koe villen. Maar dan komt de ware fotograaf naar boven: focussen en verder doen en… het leverde speciale beelden op.”
Kwaliteit vergt tijd en flexibiliteit
T-d: Wat is jullie band met Koksijde?
Walter: “Ik maak veel foto’s van de Koksijdse natuur en de plaatselijke activiteiten (denk maar aan de Duinencross, SYCOD Zeilwagenwedstrijd of Night of the Proms Summer Edition). Ik ben ook voorzitter van fotoclub CoxyPics en voel me 100 procent Koksijdenaar, ook al ben ik een aangespoelde Vlaams-Brabander (glimlacht).”
T-d: Wil je nog iets meegeven aan onze lezers?
Walter: “Ik wil graag mijn levensmotto delen: als je iets doet, doe het dan met stijl.”