Centraal op de foto staat Antoine Vanwalleghem (1900-1967), dokter en later ook burgemeester van Zonnebeke (1948-1958). De dames in donkere kledij waren vermoedelijk de ongehuwde zussen van Antoine: Anna en Madeleine.

De vrouw van Antoine was Maria Vandoorne (in een bleke jurk). In een voor die tijd typisch broekpakje zie je ook hun oudste zoontje Raphaël, waardoor we weten dat de foto ongeveer uit 1932 dateert.

De familie kwam tijdens de jaren 30 elk jaar naar de Westkust om een vakantievilla te huren. Deze keer poseerden ze voor kasteeltje Malgré Tout.

Ontwerp van Gaston Lejeune

Gaston Lejeune ontwierp deze villa in 1929 in opdracht van Stéphane Ciselet, een arts uit Antwerpen. De villa brak met de typische stijl van Lejeune maar had – op vraag van de eigenaar – veel weg van een kasteel. Bovendien lag het in een mooi aangelegde tuin.

Ciselet is geen onbekende in de geschiedenis van Koksijde-Bad, hij investeerde samen met zijn schoonzoon Georges Hannecart veel in de opbouw van de groeiende kustgemeente. Je leest hierover meer in het boek ‘Gaston Lejeune, een halve eeuw architectuur in Koksijde (2022)’.

Het kasteel zelf verdween in het begin van de jaren 1970, maar de residentie in de Zeelaan draagt nog altijd de naam Malgré Tout.

>> Wist je dat de villa op onze cover Suzanne heet en ook een ontwerp is van Gaston Lejeune? Het werd in 1933 gebouwd door de heer De Vadder uit Brussel.

Kan je meer vertellen over deze foto? Nam je zelf leuke foto’s in Koksijde, Oostduinkerke of Wulpen die ouder zijn dan 20 jaar? Contacteer de beeldbank via 058 53 37 62 of caroline.vandenberghe@koksijde.be

Bekijk ook de beeldbank van Koksijde

Niet alleen op www.koksijdeverbeeldt.be vind je beelden die worden bewaard voor het nageslacht, ook de beeldbank van Koksijde bevat een schat aan beeldmateriaal. Hierop vind je niet alleen foto’s van alle evenementen die de voorbije maanden en jaren plaatsvonden, maar ook talrijke beelden uit ons archief. Surf dus zeker naar www.beeldbank.koksijde.be en grasduin in de foto’s

Villa Malgré Tout is ondertussen verdwenen, maar de residentie die in de plaats kwam, draagt nog altijd die naam.

Onroerenderfgoedgemeente

Koksijde voert sinds een tweetal decennia een sterk uitgebouwd onroerenderfgoedbeleid. De bekroning hiervan was de erkenning als onroerenderfgoedgemeente door de Vlaamse overheid, als eerste gemeente in Vlaanderen.

De Vlaamse overheid onderschrijft op die manier het gevoerde lokale beleid en draagt daarom ook enkele bevoegdheden over aan Koksijde. De opmaak van een eigen inventaris is hierbij een belangrijk instrument. De hoogste categorie van deze inventaris komt in aanmerking voor een gemeentelijke restauratiepremie.

Via Koksijde Verbeeldt en in het gemeentearchief vind je oude afbeeldingen van de zogenaamde viersterrenwoningen, de woningen uit de hoogste categorie van de gemeentelijke inventaris. Zo zien we dat er nog heel wat pareltjes de tand des tijds doorstonden.

Info: onroerenderfgoed@koksijde.be – 058 53 21 05. Lees meer op www.koksijde.be/onroerenderfgoedgemeente