De zwart-witfoto, genomen rond 1940, toont het kruispunt van de Dillenslaan en de Myriamweg.
Deze twee pittoreske straatjes vind je in Sint-Idesbald. Vooraan links zien we de villa’s Myriam en Ma Coquille. De eerste villa aan de rechterkant is Les Fauvettes. Bij Ma Coquille en Les Fauvettes herken je de typische cottagestijl: aan het gebruik van erkers, portieken en in- en uitspringende dakvolumes. Het gebruik van o.a. erkers en portieken zorgt ervoor dat er een dialoog ontstaat tussen binnen en buiten. Ook leken de woningen zo wat groter.
De Myriamweg werd hoogstwaarschijnlijk genoemd naar Myriam Dumont (1902-1985), dochter van Jacques en Gabrielle Dumont, kleindochter van Albert Dumont. Myriam was, net zoals haar grootvader, architect. Julien Dillens (1849-1904) was een Belgische beeldhouwer, medailleur en aquarellist. Met Rodin werkte hij samen aan de versiering van het beursgebouw in Brussel. Hij had een buitenverblijf in Sint-Idesbald.
Kan je iets vertellen over de bovenste foto? Of heb je zelf leuke foto's genomen in Koksijde, Oostduinkerke of Wulpen die ouder zijn dan 20 jaar? Contacteer de beeldbank via 058 53 37 62 of caroline.vandenberghe@koksijde.be
Koksijde voert sinds een tweetal decennia een sterk uitgebouwd onroerenderfgoedbeleid. De bekroning hiervan was de erkenning als onroerenderfgoedgemeente door de Vlaamse overheid, als eerste gemeente in Vlaanderen. Daarmee onderschrijft de Vlaamse overheid hiermee het gevoerde lokale beleid, en draagt daarom ook enkele van bevoegdheden over aan Koksijde. De opmaak van een eigen inventaris is hierbij een belangrijk instrument. De hoogste categorie van deze inventaris komt in aanmerking voor een gemeentelijke restauratiepremie. Via Koksijde Verbeeldt en in het gemeentearchief vind je oude afbeeldingen van de zogenaamde viersterrenwoningen, de woningen uit de hoogste categorie van de gemeentelijke inventaris. Zo zien we dat er nog heel wat pareltjes de tand des tijds hebben doorstaan. Info: onroerenderfgoed@koksijde.be – 058 53 21 05.
Restauratiepremie
Enkele jaren terug beslisten de eigenaars gezamenlijk om een gemeentelijke restauratiepremie aan te vragen voor de omgevingsaanleg. In gezamenlijk overleg met de gemeentelijke erfgoedconsulenten werd er gekozen voor een verharding die qua kleur en materiaal sterk aanleunt bij de originele verharding. In het patroon van deze verharding keert de curve van de luifel boven de ingang terug. Het eindresultaat mag er zeker zijn!