Deze foto dateert uit de jaren 1950. In de Pierre Sorellaan zien we typische villa’s in cottagestijl, het ene pand al wat moderner dan het andere.
De koppelvilla Poupette (1933) en Mazette (1935) springt in het oog. Gaston Lejeune was de ontwerper, een typevoorbeeld van zijn stijl uit de vroege jaren 1930. Op andere plaatsen in Koksijde keert dit vaak terug. Opvallend voor woningen uit het interbellum is het gebruik van nieuwe materialen zoals gegoten cement, hier in de erker. Ook de diagonale plaatsing van de roedes op de erkerramen zijn vernieuwend, een invloed uit de art deco.
De man naar wie deze straat is vernoemd, Pierre Sorel (1910-1945), was tijdens de Tweede Wereldoorlog actief als aanwervingsagent van de lokale weerstandgroepering Organisation Militaire Belge de Résistance (O.M.B.R.) en als agent van de inlichtingendienst Luc-Marc. Hij werd verklikt, samen met een aantal andere Koksijdse weerstanders, en als politiek gevangene gedeporteerd naar Duitsland. Hij overleed op 15 april 1945 in het concentratiekamp Flossenbürg. Vandaag is de laan grondig veranderd, maar de koppelvilla Poupette en Mazette staat er nog. Deze woningen grenzen nu aan het beschermd dorpsgezicht Quartier Sénégalais, maar zijn er zelf niet in opgenomen. De linkse woning heeft nog steeds het schrijnwerk met de typische profilering. De oorspronkelijke silicobakstenen zijn intussen bij beide woningen overschilderd. De twee panden kregen vier sterren in de gemeentelijke inventaris voor waardevol niet-beschermd bouwkundig erfgoed. De eigenaars deden allebei in het verleden een beroep op de gemeentelijke restauratiepremie om zo de erfgoedwaarde van deze ontwerpen van Gaston Lejeune te bewaren.
Kan je iets vertellen over de bovenste foto? Of heb je zelf leuke foto's genomen in Koksijde, Oostduinkerke of Wulpen die ouder zijn dan 20 jaar? Contacteer de beeldbank via 058 53 37 62 of caroline.vandenberghe@koksijde.be
Koksijde voert sinds een tweetal decennia een sterk uitgebouwd onroerenderfgoedbeleid. De bekroning hiervan was de erkenning als onroerenderfgoedgemeente door de Vlaamse overheid, als eerste gemeente in Vlaanderen. Daarmee onderschrijft de Vlaamse overheid hiermee het gevoerde lokale beleid, en draagt daarom ook enkele van bevoegdheden over aan Koksijde. De opmaak van een eigen inventaris is hierbij een belangrijk instrument. De hoogste categorie van deze inventaris komt in aanmerking voor een gemeentelijke restauratiepremie. Via Koksijde Verbeeldt en in het gemeentearchief vind je oude afbeeldingen van de zogenaamde viersterrenwoningen, de woningen uit de hoogste categorie van de gemeentelijke inventaris. Zo zien we dat er nog heel wat pareltjes de tand des tijds hebben doorstaan. Info: onroerenderfgoed@koksijde.be – 058 53 21 05.
Restauratiepremie
Enkele jaren terug beslisten de eigenaars gezamenlijk om een gemeentelijke restauratiepremie aan te vragen voor de omgevingsaanleg. In gezamenlijk overleg met de gemeentelijke erfgoedconsulenten werd er gekozen voor een verharding die qua kleur en materiaal sterk aanleunt bij de originele verharding. In het patroon van deze verharding keert de curve van de luifel boven de ingang terug. Het eindresultaat mag er zeker zijn!