In de rubriek De fakkel van Koksijde draagt een inwoner het woord over aan iemand anders. De enige voorwaarde is dat hij of zij een directe link heeft met Koksijde.

Johan Vanhoucke kreeg de fakkel in november en gaf die door aan Roger Alleweireldt.

Tij-dingen: Leg eens kort uit wie je bent, wat je doet en waar je vandaan komt.

Roger Alleweireldt: "Ik ben Roger Alleweireldt, geboren in Wulpen, waar ik mijn jeugd doorbracht met de vorige fakkel: Johan Vanhoucke. Toen ik 21 was, trouwde ik met Mireille Saelens. In Oostduinkerke, want mijn vrouw is van daar afkomstig. Samen hebben we 3 kinderen: Joeri, Nele en Jan. Jammer genoeg is Jan 15 jaar geleden verongelukt. Ik heb, samen met Mireille, 45 jaar een kapperszaak uitgebaat op de Zeedijk in Oostduinkerke. Voor veel mensen was ik een biechtvader, want als kapper moet je goed kunnen luisteren. Af en toe moest ik zelf ook iets vertellen natuurlijk, want anders stokt het gesprek. Mensen van alle rang en stand kwamen bij mij over de vloer, zowel inwoners, tweedeverblijvers als toeristen. Mijn bekendste klant? Misschien wel Wilfried Martens."

T-d: Wat doe je om tot rust te komen?

Roger: "Ik lees veel. Ik ben nu bezig met 'De zeven zussen'. Ik had nochtans gezegd dat ik dat nooit ging lezen, want ik hou meer van thrillers. Maar toen ik er eenmaal aan begon, was ik vertrokken. Luisteren naar muziek brengt me ook tot rust, ik hou van praktisch alle genres. Tina Turner is één van mijn favorieten. En Adamo. Voor de harmonie van Koksijde maak ik ook graag tijd vrij, mijn oudste zoon Joeri heeft daar nog bij gespeeld."

T-d: Heb je nog andere hobby’s of passies?

Roger: "In de tuin werken, er is altijd wel iets te doen. Elke dag maken we ook een wandeling met de hond. Het is eigenlijk de hond van mijn schoonvader, maar we vangen die op. Films kijken, doe ik ook graag."

T-d: Genieten: wat is dat voor jou?

Roger: "Lekker gaan eten. Wanneer ik alleen thuis ben, zet ik de muziek extra luid. (glimlacht) Dat is ook de reden dat we nog niet in een appartement wonen. Ik wil de buren niet op stang jagen."

T-d: Heb je al overwogen om te verhuizen?

Roger: "Toch wel. Naar Frankrijk. Mijn schoonzus woont daar en er stond een huis te koop vlak naast het hare. We hebben hier ook niet veel familie meer. Mijn dochter Nele woont in Duitsland en mijn zoon Joeri in Texas. Maar als we terugkeren van een buitenlandse trip, merken we dat het nergens beter is dan hier. Alle winkels liggen op wandelafstand en we wonen mooi. Het is hier goed."

Mijn bekendste klant? Misschien wel Wilfried Martens.

T-d: Neem ons mee naar je favoriete plek in onze gemeente.

Roger: "De dijk in Oostduinkerke. de zee blijft prachtig. Ik wandel ook graag in De Doornpanne of via de golf naar Wulpen."

T-d: Wat maakt Koksijde uniek?

Roger: "De bloemen in Koksijde en Oostduinkerke. We dragen terecht de titel 'bloemengemeente'. De vroegere bloembakken waarin planten werden gezet, vond ik prachtig. Jammer dat ze stilaan verdwijnen. Koksijde is en blijft een propere gemeente. De garnaalvissers te paard, daar zijn we ook trots op."

T-d: Waar droom je nog van?

Roger: "Van een cruise langs de fjorden van Noorwegen. Niet met een bootje, maar met een grote, sjieke zeiljacht. Vroeger konden we nooit lang op reis gaan, want we namen maar 1 week verlof per jaar."

T-d: Ik zie ook een bijzonder schilderij aan je muur hangen?

Roger: "Klopt. Het is geschilderd door Freddy Vansteenkiste, één van de vorige fakkels. Op het schilderij staat het vissershuisje 't Vinkenest. Mijn overgrootouders - hun naam ontsnapt mij nu, maar het waren de ouders van mijn grootouders Julien Labaere en Elza Daems - hebben daar nog gewoond. Het huisje stond vlak naast het Hannecartbos, tegenover De Hoeve, vlakbij een bunker uit Tweede Wereldoorlog. Het vissershuisje maakte plaats voor een andere woning. Onze burgemeester heeft daar nog gewoond. Mijn tante vertelde me dat ze ooit nog een kerstbal heeft gekregen van de Duitsers die daar toen waren gelegerd."

Roger is de rode lantaarn in onze lijst 'Fakkels van Koksijde'. In januari voorziet de redactie een nieuwe rubriek waarin we terugkijken naar het verleden van onze mooie gemeente. Misschien keert 'De Fakkel' in de toekomst nog terug. Roger fluisterde ons alvast een mooie opvolger in.