Annie Deleersnijder baatte – samen met haar echtgenoot Christ Vanleeuwen – dertig jaar café ’t Visserswelzijn uit in Oostduinkerke-Dorp. Daarna genoot ze van de rust, maar dat was buiten Gert Verhulst gerekend. De televisiemaker vroeg of Annie zijn gasten wilde verwennen met haar beroemde kookkunsten.

De rest is geschiedenis. Ons Annie groeide uit tot een begrip bij de kijkers van Gert Late Night. Vorige zomer bracht ze zelfs een kookboek uit. Tij-dingen ging bij haar langs.

Tij-dingen: Jarenlang verwende je gasten in café ‘t Visserswelzijn. Een unieke periode?
Annie Deleersnijder: “Absoluut. Begin de jaren 80 waren we op zoek naar een café om zelfstandig uit te baten. We stootten toen op een aankondiging in de krant en vonden snel een deal met de toenmalige uitbaters. Op 1 mei 1984 openden we de deuren van ’t Visserswelzijn. Dertig jaar later, in 2014, vonden we dat het tijd was om van ons pensioen te genieten.”

T-d: Wat heb je geleerd van een leven in de horeca?
Annie: “Te veel om op te noemen, het is hard werken. Je bouwt mensenkennis op. En je leert ook zwijgen, want de meest delicate familiezaken kwamen soms aan bod aan onze toog. We zagen de maatschappij mee evolueren. Een voorbeeld is dat de mensen vandaag veel beter opletten als ze met de auto zijn. Dat was vroeger toch anders. Voordien hadden we zeven jaar een café in Sint-Eloois-Vijve. We zijn afkomstig van Waregem waardoor men ons beschouwde als aangespoelden. Dat stopte pas definitief na vijftien jaar, maar ondertussen zijn we toch echte Oostdunkerkenoars.”

T-d: Enkele jaren geleden ging je aan boord van de Evanna om te koken voor Gert Verhulst. Gedaan met de rust, maar hoe kwam die samenwerking tot stand?
Annie: “Gert was al jarenlang klant in het café en was zo een vriend geworden. Plots vroeg hij of ik wilde werken op de Evanna. In eerste instantie weigerde ik, want ik vreesde dat het te zwaar zou worden. Maar omdat Gert bleef aandringen, hapte ik toe. De enige voorwaarde die ik stelde was dat Christ mee aan boord kwam. Ik word 75 in maart en ik wil zoveel mogelijk samen doen met mijn man.”

Het duurde weken vooraleer James Cooke mijn dialect begreep.

T-d: Hoe ziet een normale draaidag van Gert Late Night er uit voor jou?
Annie: “De dagen zijn lang, maar het ik doe het enorm graag. Het begint met vroeg opstaan, want ik sta in voor het ontbijt. Samen met mijn echtgenoot blijf ik ook aan boord tijdens de draaidagen. Tijdens de coronacrisis overnachtten we op hotel. Dat zorgde natuurlijk voor een andere sfeer.”

T-d: Zijn Gert en James zoals ze zijn op televisie?
Annie: “Ik vind van wel. Beiden zijn altijd goedgezind en zouden geen vlieg kwaad doen. En voor alle duidelijkheid: het zijn heel bekwame televisiemakers. Tussen Gert en James heerst er ook een bepaalde chemie die ervoor zorgt dat iedereen zich snel thuis voelt. De meeste zaken komen op televisie, tenzij ze het echt te bont maken. Zoals je weet, gaan hun plaagstoten af en toe wel erg ver (lacht).”

T-d: Hoe is het gesteld met hun kennis van het West-Vlaams?
Annie: “Gert is al lang inwoner van Oostduinkerke en begrijpt ons dialect ondertussen heel goed. Met James was dat toch een ander paar mouwen. Het duurde weken vooraleer hij mij begreep. En dat gold ook voor de rest van de crew. Onderschat niet hoeveel mensen er werken om het programma mogelijk te maken. Reken al gauw op dertig personen. De gasten moeten zich bezighouden en dat vergt een enorme organisatie. Zowel inhoudelijk als op logistiek vlak.”

T-d: Eind augustus bracht je met Doe maar gewoon – Koken met Annie een boek uit. Wat maakt jouw kookboek anders dan de andere?
Annie: “Uiteraard speelt het programma Gert Late Night een grote rol. Ik kreeg lovende reacties van de mensen die op de boot kwamen en ook sommige kijkers gaven mee dat al die gerechten er goed uitzien. Daarom pushten Gert en James me om die gerechten te verzamelen in een kookboek. Waarom ik er zo trots op ben? Het gaat om gewone kost. Er staan ook geen speciale hoeveelheden of exacte eenheden in. Ik doe alles op het gevoel. Er wordt niets afgewogen.”

T-d: Welk gerecht vind je zelf het lekkerst?
Annie: “Mijn moeder heeft Duitse roots. Dus dat komt wel terug in mijn boek. Die keuken heeft een invloed op de keuze van bepaalde gerechten – zoals rollades. Mijn echtgenoot doe ik het meest plezier met e hoe stiksje vlees. En natuurlijk mijn varkenswangetjes, daar ben ik ook echt trots op, dat is ook het lievelingsgerecht van Gert.”

T-d: Hoe is het voor jou nu je ook een BV bent? Vragen mensen soms om selfies?
Annie: “Selfies? Dat is al eens gebeurd, ja. Ik word best veel herkend. Het is soms nog een beetje wennen, maar ik maak er geen probleem van. Ik ben nuchter genoeg om dit te relativeren. Het is vooral tijdens periodes dat Gert Late Night op televisie komt. Een tijdje terug was ik te gast in Het Rad en ook dan merk je dat mensen je nastaren. Het is grappig om dit op mijn leeftijd plots mee te maken. Eind december moesten mijn man en ik in het ziekenhuis zijn in Brugge. En plots sprak een verpleger mij aan met Annie terwijl ik zelfs mijn mondmaskers droeg. (lacht)”  

Mijn moeder heeft Duitse roots en dat komt wel terug in mijn boek.

T-d: Wat brengt de toekomst nog, waar droom je nog van?
Annie: “Normaal gezien staat er binnenkort een nieuw seizoen voor de deur van Gert Late Night – vanaf april. Ik doe geen voorspellingen op lange termijn, maar voorlopig lukt het nog om dit te doen. We bekijken het seizoen per seizoen. Het hangt natuurlijk ook af van de toekomst van het programma. En voor het overige heb ik geen zotte dromen meer, we zijn perfect gelukkig en dankbaar dat we dit allemaal mogen meemaken.” 

Annie is een selfmade kok die aan boord ging van de Evanna om te koken voor Gert Verhulst, James Cooke en hun gasten in Gert Late Night. In Doe maar gewoon geeft Annie haar beste en favoriete recepten prijs. Het boek kost 19,99 euro. Verkrijgbaar in de boekhandel.